сн. БГНЕС

Честваме 24 май – за пръв път с новото му име

Тази година за пръв път честваме 24-ти май, най-българският празник с новото име, което депутатите му дадоха – от „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“ той беше преименуван на „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“.

На днешния ден в България се отбелязва националния празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни като „Солунските братя“.

Днес кирилицата се ползва от около 300 милиона души в цял свят. Освен в България, азбуката е официална в Беларус, Босна и Херцеговина, Киргизстан, Северна Македония, Монголия, Черна гора, Русия, Сърбия, Таджикистан, Украйна, а до 2018 година и в Казахстан. Преди десетилетия азбуката е ползвана и в Туркменистан, Узбекистан и Азербайджан и др. До края на 70-те години на ХIХ век кирилицата се е ползвала и в Румъния.

24 май като празник на славянската писменост и на светите братя Кирил и Методий се отбелязва и в Русия.

Той там се чества за първи път през 1986 г. по инициатива на мурманския писател Виталий Маслов. В Мурманск е най-северната точка, където има паметник на св. св. Кирил и Методий. Братята са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език, черковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са от папата за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици.

- реклама -