Христо Ботев, рождение, годишнина, тържества

Честваме 174 години от рождението на Христо Ботев

Отбелязваме 174 години от рождението на Христо Ботев. В Калофер, родния град на големия български поет и революционер, ще се състои митинг-поклонение. Слово ще произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тържествената церемония ще започне с военен ритуал от двора на Националния музей „Христо Ботев“.

Музеят е изграден на мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство. Тя е била разрушена при опожаряването на подбалканския град през 1877 година.

По инициатива на калоферското гражданство и родолюбиви българи от цялата страна сградата е възстановена и е открита като музей през 1944 година.

В експозицията, която се очаква днес да бъде посетена от много хора, най-голям интерес предизвикват единствените запазени лични вещи на Ботев – джобен часовник и писалищни принадлежности.

По традиция в днешния ден ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на майката на великия българин Иванка Ботева, намиращ се в двора на музея. Ще прозвучи и първото Ботево стихотворение „Майце си“.

След митинга-поклонение пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“, извисяващ се над града, ще бъде положен „Гирлянд на славата“.

Във Враца с военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Христо Ботев.

Някои от традиционните прояви във Враца, свързани с рождената дата на Христо Ботев се отлагат втора поредна година в условията на ограничителни мерки. Днес 174 годишнина от рождението на поета-революционер ще бъде отбелязана с военен ритуал по поднасянето на венци и цветя на паметника му в центъра на града.

Освен военнослужещи и представители на институции, своята признателност ще изразят и много врачани.

„Ботев е вселена, огън, жар, свобода, герой. На моите деца вече редовно им разказвам, че трябва да го знаят, да го помнят и ако могат от него да взимат този пламък“.

„Ботев е откровеността, Ботев е това, което искаме да бъдем“.

„Велик българин, с който трябва да се гордеем. За голямо съжаление днес липсват такива хора и затова сме на този хал“, коментираха граждани на Враца.

Източник: БНР

- реклама -