Шипка

Честваме 139 години от подвига на Шипка

Честваме 139 години от подвига на Шипка.

Отбраната на Шипченския проход е сред най-героичните битки на българските опълченци през Руско-турската война 1877 – 1878 г. Боевете се водят от 21 до 26 август 1877 г., когато родното опълчение решаващо възпира османските орди да прекосят Стара планина.

Хиляди българи се очаква да се включат в националното честване на историческия връх. Честванията са под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Заради честванията от 10:00 ч. до 22:00 ч. проходът Шипка ще бъде затворен. Ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.

Възстановка, живи картини и забавления за деца

Честванията започнаха малко преди 8 сутринта с панихида в памет на загиналите в Соколския манастир.

В 9:30 часа започват традиционните състезания по ориентиране и скоростно изкачване на стъпалата до Паметника на свободата на върха.

С живи картини представителите на съюз „Единение“ и дружество „Традиция“ ще пресъздадат формирането на българското опълчение и церемонията по освещаване на Самарското знаме. Те ще демонстрират ръкопашни схватки, оръжието и стрелковите умения на българското опълчение, и ще покажат приготвянето на войнишки борш във военно полева кухня.

Дошлите на историческия връх ще могат да видят и възстановка на събитията отпреди 139 години.

В програмата до 16 ч. са предвидени още открит урок, посещение на бойните позиции с екскурзовод, прожекция на филми, фотографско ателие и занимания за децата.

- реклама -