паметта

Често забравяте? Ето седем упражнения, които ще подобрят паметта Ви

За да просперирате в работата, трябва да имате богат арсенал от знания, както и умение да се справяте с „трудните“ колеги, но ако притежавате добра памет, значи имате предимство в живота.

Способността за учене е може би най-важната функция при човека. Но за съжаление техниките, които децата използват в училище, като подчертаване с различни цветове, не помагат при дългосрочно запомняне.

Питър Браун, Хенри Родигер, и Марк МакДаниел, автори на книгата Make It Stick: The Science Of Successful Learning предлагат няколко трика, които ще Ви помогнат да подобрите паметта си:

1. Възвръщайте минали моменти от спомените

Флашкартите, малки картончета със записки, са много добър метод за разлика от подчертаването, защото така погледът Ви не минава през излишна информация. Причината възстановяването на спомените да е толкова ефективно е, че укрепва нервните пътища.

Психолозите го наричат „тест ефект“. Когато опитате да си спомните дадена информация, запомнянето й за в бъдеще. Тестовете в училище не бива да бъдат единствено за оценяване на учениците, а и метод за стимулиране на паметта.

паметта

2. Свързвайте новата информация с това, което вече знаете

Когато се опитвате да предадете нова идея със собствените си думи, Вие я „разработвате“.

„Колкото повече можете да обяснявате за начина, по който новата информация се свърза с предишните Ви знания, толкова по-ярка ще бъде представата Ви за нея и колкото повече асоциации създавате, толкова по-лесно ще си я спомните по-късно“, пишат авторите.

Например, ако сте в час по физика и се опитвате да разберете топлообмена на веществата, представете си го в реалния живот – как държите чаша топло кафе, топлината от която се разнася из дланите Ви.

3. Преплитайте информациите

Когато работите върху няколко неща едновременно, Вие „миксирате“ данните. Ако не разбирате някаква част от данните, направете препратка към някоя от другите теми и обвържете примерите – така ще запомните информацията по-лесно.

паметта

4. Предполагайте преди да знаете точния отговор

Когато навлизате в непознатото и се опитвате да подредите парчетата от пъзела, има много по-голяма вероятност да научите и да си спомняте решението, отколкото ако някой просто Ви го обясни“, пишат още авторите на книгата.

Проучване сред студенти, опитващи се да запомнят двойки думи като „крак – обувка“, доказва, че тези студенти, които са имали думите, изписани напълно, са ги запомнили по-трудно, отколкото участниците, получили думите така: „крак – о___ка“.

В академична обстановка е добре да потърсите собствени обяснения, преди часът да започне. В професионална обстановка снабдете се с още няколко идеи, преди да попитате шефа си.

паметта

5. Помислете над това, което се е случило

Отделете няколко минути и се опитайте да анализирате как е минала срещата или представянето на проекта. Задавайте си въпроси: Кое мина най-добре? Кое може да се подобри? На какво ми напомня?

Изследователи от Harvard Business School установяват, че записването на събитията от деня може да има неочакван резултат. Само 15 минути размишления върху листа подобрява представянето на група служители с цели 23%.

паметта

6. Мнемоника: Използвайте трикове

Използвайте абревиатури, рими, изображения за по лесно запомняне на информацията.

„Мнемониките сами по себе си не са инструмент за учене, но спомагат за създаването на умствени структури, улесняващи по-нататъшното възпроизвеждане на научената информация“, обясняват тримата автори.

7. Калибрирайте паметта си – бъдете наясно какво НЕ знаете

„Калибрирането на паметта е процес, при който използвате обективни инструменти, за да се отървете от излишните илюзии и да коригирате оценката си, за да подобрите възприемането на реалността“.

Това е необходимо, защото всички ние страдаме от когнитивни илюзии – мислим си, че разбираме нещо, когато всъщност нямаме представа за него. Така че участието във викторина или получаването на обратна връзка от колега, би Ви помогнало да идентифицирате тези бели петна.

паметта

Източник: Independent

 

- реклама -