Рождество Христово, Коледа, празник, християни

Честито Рождество Христово! Отбелязваме един от най-светлите християнски празници

Честито Рождество Христово! На този ден честваме раждането на Божия Син. Празникът се отбелязва всяка година на 25 декември, макар и точната дата на рождението на Исус Христос да не е исторически определена.

Рождество Христово слага начало на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий Малки, изчислява, че Иисус Христос се родил на 754 г. от основаването на Рим. Рождество Христово е граница във времето и празник на празниците за християните.

В ранното християнство празникът Рождество Христово няма устойчива дата. Източните Църкви празнували това събитие на Богоявление (6 януари) още по времето на император Константин Велики, преди 336 г. В 3 век Ориген увещава християните да не го празнуват на този ден.

Според Новия завет, в мига на рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят.

В Новия завет се твърди също, че витлеемските пастири били и първите хора, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус почитат и трима източни мъдреци, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. Бог изпратил при Йосиф ангел, който му казал да избяга в Египет и по този начин се спасява малкият Исус.

На този ден се слага край на Рождественския пост, започнал още през ноември. Трапезата обикновено е богата и на нея се събира цялото семейство. На масата се слагат месни месни ястия, в менюто се включват и мляко и яйца.

В предимно християнските страни Коледа е икономически най-значимият празник в годината, а се отбелязва като светски празник и в много страни с малко християнско население. Свързва се с размяна на подаръци в семейството, както и с подаръци от Дядо Коледа и други митични персонажи.

 

- реклама -