Лидове новини Бабиш ЧЕЗ продажба

Чешкият премиер Бабиш: Шокиран съм от събитията в България след продажбата на ЧЕЗ

Чешкото издание „Лидове новини“ публикува интервю с премиера Андрей Бабиш, в което министър-председателят (в оставка) твърди, че е шокиран от реакцията в България за продажбата на ЧЕЗ.

Бабиш, който е и собственик на „Лидове новини“ обяснява, че не му харесват събитията в България, които набират странен обрат след продажбата на ЧЕЗ. Според Бабиш върху сделката пада сянка на съмнение, което налага да се осветли от ръководството на енергийния гигант.

„Още от началото критикувах действията на мениджърите на ЧЕЗ на Балканите. Смятах техните сделки за неизгодни, непрозрачни и странни. За продажбите на фирмите в България генералния директор на фирмата Даниел Бенеш ме убеждаваше, че става въпрос за прозрачен процес с ясна и известна страна – купувач (Инерком груп). Казано ми беше, че надзорния съвет следи изкъсо процеса по продажбата“.

Аз съм в шок от ставащото в България, твърди Бабиш на въпрос за министерската оставка на Теменужка Петкова. Изобщо не разбирам създалата се ситуация. Генералният директор на ЧЕЗ би трябвало да изясни на Надзорния съвет за какво става дума. Развитието на ситуацията хвърля много негативна светлина върху сделката.

„ЧЕЗ не е изцяло собственост на държавата, следователно има малко начини да бъде контролирана. Това се видя и при опитите на държавата да попречи на продажбата на апартаменти на ЧЕЗ в миналото. Така че е малко вероятно правителството да се намеси и при сегашната сделка“, казва Бабиш на въпрос дали правителството ще се намеси в сделката.

„Тази компания малко или много прави каквото си иска – ЧЕЗ е държава в държавата“.

В понеделник „Лидаве новини“ информира, че част от парите обеща Inercomu бизнеси, свързани с руско-грузинския милиардер Пата Gamgoneišvilim. Съмнения този предприемач наред с другото, се състоят в това, че в световен мащаб случаи, подадени в данъчни убежища Paradise книжа и офшорни течове. Не трябва ли това да е случаят за Надзорния съвет на ЧЕЗ за цялата сделка?

„Разбира се, това е негативно. Отново, предупреждението е за мен реакцията на българските политици и оставката на българския министър“. Това е отрицателна информация.

Той коментира и разкритието на медията, че Българската банка за развитие хем отрича да участва в сделката, хем е предоставила на ръководството на чешката компания документ, че ще рефинансира заем на ЧЕЗ-България към ЕБВР за десетки милиони евро. „Ако някой е дал подвеждаща информация на борда на ЧЕЗ, това ще е много голям проблем“.

Припомняме, премиерът Бойко Борисов се обърна към министър-председателя на Чехия Андрей Бабиш, като изиска от него пълната документация по сделката с ЧЕЗ. Според правителството, Бабиш е отговорил, че тя е напълно законосъобразна и не представлява риск.

 

- реклама -