Петр Келнер
сн. БГНЕС

Чешкият милиардер Петр Келнер загина в катастрофа с хеликоптер в Аляска

Петима души, сред които най-богатият човек в Чехия, загинаха по време на ски екскурзия  в Аляска.

Това съобщава вестник „Ню Йорк таймс”.

Инцидентът станал в събота, когато хеликоптерът, с който пътувала групата, се разбил край един от глетчерите в американския щат.

Чешкият милиардер Петр Келнер, чието нетно състояние се оценява от „Форбс“ на 17,5 милиарда долара, е бил на борда на хеликоптера Airbus AS350 B3. Машината се е разбила близо до глетчера Кник.

На борда е имало общо шестима души. Местни медии съобщават за един оцелял, който обаче е в изключително тежко състояние. Причината за катастрофата се изяснява.

Машината Eurocopter AS50 се е разбила при неизвестни обстоятелства на около 80 километра източно от Анкоридж в 18:35 ч. в събота, заяви в неделя Федералната авиационна администрация. Властите съобщиха, че мястото на катастрофата е близо до ледника Кник.

Спасителни служби в Аляска заявиха, че са получили сигнал за разбит хеликоптер и местоположението на отломките в събота вечер. Спасителен екип Координациония център в Аляска е изпратен на мястото на катастрофата в района на ледника Кник малко след 22 часа. Екипът пристигна, за да открие петима загинали и единствения оцелял, който е откаран в болница. Според съобщенията той в тежко, но стабилно състояние.

Предполага се, че хеликоптерът е превозвал пътници за т.нар. хелискиинг (хеликоптер качва скиорите на определена височина, където няма никакви ски съоръжения – б.ред).

Петр Келнер и притежаваното от него PPF Group придобиха бТВ Медия груп през миналата година. Преди това те купиха телекома Теленор.

От PPF Group потвърдиха тъжната вест, като съобщиха, че погребението на 56-годишния Келнер ще се извърши в тесен семеен кръг. „Молим медиите да уважат правото на личен живот на семейството“, казват от компанията.

 

- реклама -