Якуб Янкто

Чешкият национал Якуб Янкто обяви, че е гей

Съотборникът на българския национал Мартин Минчев в Спарта Прага – Якуб Янкто, призна, че е хомосексуален. Чешкият национал е собственост на испанския Хефате, но играе под наем в Спарта.

Той направи признанието си в емоционален видео клип. Клипът в туитър е гледан вече над 9 млн. пъти.

„Здравейте, аз съм Якуб Янкто. Аз съм хомосексуален и вече не искам да се крия“, заяви халфът. „Като всички останали имам своите силни страни и слабости. Имам семейство, приятели и работа, която се опитвам да правя по най-добрия начин в последните години – с професионализъм, сериозност и страст. И искам да живея живота си свободно. Без страхове и предразсъдъци. Без насилие. Но с любов. Хомосексуален съм и вече не искам да го крия“, заяви в обръщението си Якуб Янкто.

Италианският Ювентус бе първият футболен клуб, който подкрепи халфа след признанието му. Чехът е популярен в Италия, тъй като изкара три години в Сампдория. Спарта също подкрепи играча си. „Якуб говори открито с нас за сексуалната си ориентация преди известно време. Това си е неговият личен живот. Няма какво повече да се коментира. Няма повече въпроси. Той има нашата подкрепа. Живей живота си, Якуб. Нищо друго няма значение“, написаха от Спарта.

Висшата лига на Англия също го подкрепи. „С теб сме, Якуб. Футболът е за всички“, написаха от Висшата лига.

Якуб Янкто става най-високопрофилният футболист, обявил, че е гей. Преди него това направиха Джош Кавальо от Аделаида Юнайтед и Джейк Даниълс от Блекпул. Те го обявиха през 2021 и 2022 г.

- реклама -