Червена драма: Насрочиха пленум за оставката на Нинова, тя го отложи

Червена драма: Насрочиха пленум за оставката на Нинова, тя го отложи. Членове на Националния съвет настояват заседанието да е възможно най-бързо. Затова те ще се съберат в събота в централата и ще искат пленумът да се проведе, както е било първоначалното намерение на ръководството.

Нова драма се разиграва в БСП броени часове,

след като Корнелия Нинова подаде оставка. Причината е кога да се събере Националният съвет, за да избере кой от заместниците й да поеме поста до провеждането на прекия избор на нов лидер наесен.

След заседанието на Изпълнителното бюро по-рано днес е било разпратено съобщение до членовете на Националния съвет, че трябва да се съберат

на 15 юни от 11 часа, пише „24 часа“.

Малко след пресконференцията на Нинова обаче от „Позитано“ разпратили ново съобщение, с което отлагат заседанието на пленума със седмица – на 23 юни.

Членове на Националния съвет коментираха, че настояват заседанието да е възможно най-бързо. Затова те ще се съберат в събота в централата и ще настояват пленумът да се проведе, както е било първоначалното намерение на ръководството.

Владимир Москов, Ирена Анастасова,

Атанас Зафиров или Кристиян Вигенин наследяват Корнелия Нинова след хвърлената оставка. Това стана ясно на извънреден брифинг на БСП във връзка с резултатите от изборите в неделя.

Корнелия Нинова заяви, че се оттегля от лидерския пост на партията. Тя категорично заяви, че БСП няма да влезе в коалиция с ГЕРБ и според нея България трябва да бъде управлявана от експертно правителство,

което да не е политически обвързано.

„Само ние не влязохме в сглобки или договорки. Не сме съгрешили спрямо българите по основните неща. Сигурно имаме други грешки, всичко това ще се види и анализира. Аз поемам персонално, лично и единствено отговорност за този резултат. Започва пълен цикъл, всички структури на партията трябва да се вдигнат на крака и да се изберат нови водещи лица“, заяви Нинова.

Рапорт даден, рапорт приет: Вижте кой наследява Нинова

„Отговорността за правителство е на ГЕРБ и Борисов. Те са първа сила, това си е тяхна работа кой ще предложат за премиер. Партийни сглобки не правим. Правителство на ГЕБР не подкрепяме. България може да излезе от кризата само с програмно и експертно правителство“, категорична бе социалистката.

„Имам четирима заместници, един от които

ще поеме БСП – Владимир Москов, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров и Кристиян Вигенин. Ще остана депутат, макар и обикновен“, заяви тя, но не пожела да издаде дали пак ще се кандидатира за председател на партията наесен.

„Нека вървим стъпка по стъпка.

Аз се оттеглям, пълен цикъл, пряк избор и завършваме с конгрес през октомври. В момента не съм кандидат за лидер, а лидер, който си подава оставката и се оттегля“, каза социалистката.

Рапорт даден, рапорт приет: Вижте кой наследява Нинова

По думите й има шанс да влезем в спирала от предсрочни избори.

„Това обаче ще е пагубно, защото тогава

има голяма вероятност за още по-ниска избирателна активност. Това е опасно за състоянието на държавата ни“, направи анализ лидерът.

„Аз съм избрана от всички членове на БСП и то пряко“, каза тя.

„Кристиян Вигенин няма никакви колебания да замине за Брюксел“, издаде тя.

Вижте още:

- реклама -