пожар

Червен код за опасност от пожари в Хасковска област

Червен код заради опасност от пожари обявиха в Хасковска област.  Той ще важи през следващите три дни.

Заради високите температури и наличието на вятър, от БАН обявиха „червен код“ за региона за 25, 26 и 27 юли.

Заради това заместник-областният управител, който е ексначалник на пожарната служба в Свиленград – Валентин Ангелов, е разпратил предупреждение до кметовете на общините в областта, съобщиха от Областната администрация.

Писма за червения код, свързан с опасността от пожари са разпратени и до държавните горски стопанства, до директора на областна дирекция МВР Хасково, до директора РД ПБЗН – Хасково, до EVN България електроразпределение АД – Пловдив, до ЕСД ЕАД – МЕР – Хасково.

По данни на Областната служба за последния месец на територията на региона са станали 98 пожара. Огънят е унищожил 206 дка посеви от пшеница, 124 кв. м покривни конструкции, 30 дка гори, 200 дка лесонепригодни площи, 10 620 бали слама. Само за последните два дни пък в региона са станали 22 пожара.

По данни на регионалната дирекция пожарна безопасност, са горели предимно сухи треви и храсти. При един от случаите на лумнал огън през уикенда – в неделя, на 24 юли, именно небрежност при боравене с открит огън във фургон в с. Камилски дол, е причина за избухването на пламъците.

Заради опасността от пожари през най-топлите дни на годината със заповед до средата на ноември са въведени строги противопожарни мерки за горските масиви, пасищата и земеделските земи.

- реклама -