ЧЕРВЕН КОД: Опасно време в части от България в петък

Червен код за валежи в Смолянска област обяви за утре Националният институт по метеорология и хидрология.

В легендата на института „червено“ означава предупреждение за много опасно време.

На места в Родопска област се очаква валежите да достигнат количества между 80 и 100 мм. Подобно количество се прогнозира и за района на Ихтиманска Средна гора.

Оранжев код за опасно време има за София-град и за областите Благоевград, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, София, Стара Загора и Хасково. Жълт код или потенциално опасно време е обявен за Велико Търново, Видин, Плевен, Сливен и Ямбол.

Заради динамичната обстановка Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ изпрати писма до областните управители на застрашените райони,

с които информира за предстоящите метеорологични промени и указва да предупредят местните власти да са в готовност при възникване на извънредни ситуации да въведат плановете си за действия при наводнение.

По данни на Националният институт по метеорология и хидрология, през следващото денонощие има вероятност да се разразят още гръмотевични бури и локални градушки.

Интензивни ще са явленията в Западна и Южна България и в Централния Подбалкан, където сумарните количества на валежите ще достигат до 50-60 мм.

- реклама -