ЧИС

Черноморските държави поканиха Македония да стане член на ЧИС

Македония беше поканена единодушно да стане 13 член на Черноморското икономическо сътрудничество – ЧИС. Това обяви външният министър Екатерина Захариева.

Според нея сътрудничество 3 десетилетия успява да се превърне в една от най-значимите организации със стратегическо значение. Тя обясни, че председателството се предава на всеки 6 месеца. Ние днес сме го предали на съседна Гърция. Министър Захариева отбеляза, че основните дебатирани теми по време на срещата са били три: околна среда, култура и транспорт. „Това, което най-много ни свързва, а именно желанието на политическото ръководство да направи културата с по-силна връзка“, добави тя, като припомни, че в по време на българското председателство се е провела срещата на министрите на културата. Според нея тя е сложила основи на едно по-тясно сътрудничество между културното наследство. „Взе се решение да се създаде експертна група по опазване на културното наследство“, посочи Захариева.

В срещата участват представители на 12-те държави-членки в ЧИС – България, Азербайджан, Албания, Армения, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна, както и на Египет и Тунис – страни-наблюдатели в ЧИС, на Съюза на Средиземноморието и др.

Македония: Благодарни сме на България за подкрепата за влизане ни в ЧИС

Това каза пред журналисти външният министър на Северна Македония Никола Димитров.

„Благодаря на министър Захариева и на България за подкрепата. Ние ще бъдем 13-тият член. Имахме важна конференция, разговаряхме за много неща, другата седмица имаме друга среща в рамките на Берлинския процес. Разговаряхме за договора за приятелство, както и за Европейският съюз“, добави Димитров.

Той обясни, че за Северна Македония предстоят важни процеси за европейската перспектива и за региона. Според него страната му показва изключителен демократически подход от последните две години. „Говорим за правата на човека, медиите ни са по-свободни. Мислим да започнем процеса за членство и да станем една истинска европейска демокрация. Имаме битка трябва да си задържим младите у дома,“ посочи външният министър и уточни, че затова е много важно регионът да не допуска грешки по тази политика.

 

- реклама -