Черно море променя цвета си. За какво говори това?

Черно море променя цвета си. За какво говори това?

Едва ли има много хора, които да не са видели публикуваната наскоро сателитната снимка на НАСА, на която Черно море изглежда тюркоазено синьо, вместо тъмносиньо, какъвто е обикновено цветът му? Докато в медиите и социалните мрежи изменението в цвета на морето се дискутираше оживено, в научните среди в България тази новина не предизвика особена изненада.

 На какво се дължи по-светлият цвят на Черно море

Д-р Радослава Бекова, хидробиолог и ихтиолог в Института по океанология към БАН, обясни пред ДВ, че по-светлият цвят на Черно море се дължи на цъфтежа на фитопланктон. Това са микроводорасли, които не могат да се видят с просто око.

Затова от плажа може и да не откриете ясна разлика – такава може да се наблюдава само от значителна височина, например от дрон или сателит.

Изследователката обяснява, че явлението е характерно за Черноморието

в средата на лятото, но промените в климата и по-високата температура на водата през зимата водят до все по-ранен цъфтеж всяка година. И макар фитопланктонът да не представлява пряка опасност за човека, появата му е сигнал за някои сериозни проблеми в Черно море.

„Нашето Черноморие има проблем с пречиствателните станции,

тъй като те са проектирани за определен брой туристи, но заради бума в строителството този капацитет е надхвърлен. По-скоро това е проблемът, отколкото цветът на морето“, казва д-р Бекова и припомня за аварията със спуканата пречиствателната тръба под Варненското езеро, която все още не е поправена.

Изследователката отбелязва, че органичните отпадъци в резултат от човешката дейност

създават благоприятна среда за популацията на фитопланктона. А това съвсем не е безобидно. Когато фотосинтезира, фитопланктонът черпи кислород от водния слой, в който живеят риби, бентоси и миди. В Черно море богатото на кислород пространство е ограничено до дълбочина от 150 метра, а вследствие на цъфтежа на фитопланктон то става още по-малко, обяснява д-р Бекова. Според изследователката това може да доведе до драстично намаляване на рибната популация в морето.

Черноморските обитатели са изправени и пред друго сериозно предизвикателство

– климатичните изменения. Сигурно сте забелязали, че напоследък цацата е по-малко и по-дребна. Това се дължи на по-топлата вода през зимата. „Колкото по-висока температура имаме, толкова по-рано се случва половото съзряване при рибите. А колкото по-малка е рибата, толкова по-некачествен материал дава тя за следващото поколение“, казва д-р Бекова и обяснява, че

затоплянето не позволява на междинния воден слой в Черно море да стане достатъчно студен

и да спира сероводорода от дълбоките води да прониква нагоре при живите организми. Хидробиоложката предупреждава, че ако затоплянето продължи с бързи темпове, има голяма вероятност да се стигне до масова смърт при рибите.

- реклама -