Черно море демилитаризирана зона
Какво ще донесат ракети, кораби и подводници за благосъстоянието на народите ни, пита Бойко Борисов

Борисов: Черно море да стане демилитаризирана зона

Черно море да стане демилитаризирана зона, настоя премиерът Бойко Борисов.

„Аз цял живот съм бил биткаджия и знам, че хубав бой няма – винаги е лошо. Затова много пък по-умни и по-мъдри от мен преди векове са казали, че добра война няма – по-добре лош мир. Аз дори бих стигнал до крайности в тази посока – Черно море да бъде обявено за демилитализирана зона – без военни – без кораби, без подводници“.

Това заяви в Стара Загора премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

„Това е зона, където се очаква да се добива газ, където всички държави имат туризъм, дава възможности за голям стокообмен. Какво ще ни донесат ракети, кораби и подводници за благосъстоянието на народите ни”, попита премиерът.

По повод разминаването в позициите му с тези на президента Росен Плевнелиев Борисов заяви, че в България има разделение на властите и всяка институция има право на своя позиция.

„… когато говорим с президента Плевнелиев, ние сме на една позиция по тези теми. Разбира се има държави, които искат повече въоръжаване, много повече армия да се струпва. Аз винаги им казвам, че когато струпваме армия, то води до реципрочна реакция. И обратното – когато руската страна докарва ядрени подводници с крилати ракети – това довежда пък до обратния реципрочен вариант да се засилва отбранителната мощ на НАТО“.

„Аз като се срещна с хората – те ме питат – път, пречиствателни станции, пенсии, заплати. Няма случай досега някой да ме е питал кога ще купиш нов изтребител, фрегати”, заяви Борисов.

За санкциите срещу Русия

България губи много от санкциите срещу Русия в селското стопанство, но очевидно ограниченията ще останат в сила и занапред.

„И сега като се сближиха отново Турция и Русия, нашето положение в земеделието ще е още по-сложно“.

И пак за президентството

На въпрос дали ще се кандидатира на президентския вот наесен, премиерът каза, че на тези избори няма да е кандидат за държавен глава.

„но ако е рекъл Господ, на следващите ще се кандидатирам. Ще се оженя и ще се кандидатирам…”

„Правителството стои добре, ръстът на икономиката се поддържа добре, усвояването на фондовете върви добре, безработицата пада, инвестициите растат. Няма причина да създавам дестабилизация”, обясни мотивите си Борисов.

За ДОСТ

Премиерът отказа да коментира отказа на съда да регистрира партията ДОСТ на Лютви Местан. Борисов обаче предположи, че хората на Местан ще намерят начин да се явят на избори.

Часове преди коментара на Борисов, президентът Росен Плевнелиев заяви във Варшава, че присъствието на НАТО в Черноморския регион трябва да бъде задсилено.

По-рано през деня военният министър Николай Ненчев съобщи, че България засега няма да участва под каквато и да е форма при военното разполагане на сили на НАТО в Полша и Прибалтика. 

- реклама -