мъж, влак, Благоевград
Снимка: БГНЕС

„Черните кутии“ – ключът за разплитането на влаковата катастрофа

От изключителна важност за разплитането на най-тежката железопътна катастрофа в историята на Гърция, отнела живота на най-малко 57 души,

са „черните кутии“ на двата влака,

съдържащи тахографа и вероятно различните разговори, които са се водили между машиниста и ръководителя на движението на гарата в Лариса.

Това заяви Христос Главопулос, машинен електроинженер и съдебен експерт пред обществената телевизия ЕРТ, предаде БНР.

Според него обаче проблемът е, че поради високите температури след взрива „черните кутии“ вероятно са били унищожени. Относно въпросите около експлозията, гръцкият съдебен експерт обясни, че вероятно са се запалили маслата, регулиращи спирачната система на влаковете. Съгласно информацията на ЕРТ става дума за общо пет тона масло.

Според разследванията на властите товарният влак е превозвал ламарина, плодове и зърно, а не запалими материали.

В съобщение на частния превозвач Hellenic Train се отбелязва, че в пътническия влак не е имало газови бутилки. По отношение на броя на пътниците Hellenic Train отбелязва, че списъкът, предаден на властите, включва само имената на пътниците, които са закупили онлайн билет.

Вчера в Гърция бяха проведени още демонстранции в знак на протест срещу причините за най-тежката железопътна катастрофа в Гърция. Това стана в момента когато бяха погребани първите жертви на катастрофата.

Хиляди протестиращи излязоха по улиците в цяла страна след челния сблъсък между пътнически и товарен влак във вторник вечерта, близо до град Лариса, където загинаха най-малко 57 души, а десетки бяха ранени. На места избухнаха сблъсъци, полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне протестиращите.

- реклама -
2024 gerb leaderboard bottom posts