Джиро д'Италия
Снимки: ЕРА/БГНЕС

Черни спечели скандалния 19-и етап от Джирото

Йозеф Черни (ССС) спечели скандалния 19-ия етап на Джиро д’Италия. Денят започна с 11-часов протест на колоездачите, който доведе до съкращаването на етапа.

Над 100 км от планираните 258 бяха изкарани на автобус след протест от няколко отбора. Те бяха недоволни, че ще се кара в проливен дъжд и студено време, което увеличава рисковете за здравето на колоездачите. Това предизвика турнирния директор Мауро Вени разгневено да заяви, че „някой ще плати“ за протеста. „Дъждът не е нещо необичайно. 13 градуса не е студено. Няма извинение“, гневно обясни Вени.

Когато етапът в крайна сметка започна, група от 14 състезатели успя да се откъсне на сухия асфалт в Абиатеграсо. Чехът Черни стигна до победата, изпревайки Виктор Кампенартс (НТТ) и Джакопо Моска (Трек Сегафредо). Основната група завърши на над 11 минути. Колоездачите в нея намалиха рязко темпото, след като Бора-Хансгрое се отказа да гони откъсналите се, за да изведе Петер Саган.

Нидерландецът Вилко Келдерман (Сънуеб) остава с розовата фланелка на лидер в генералното класиране. Втори е Джей Хиндли, също от Сънуеб (на 12 сек), трети е Тао Харт (Инеос) на 15 сек.

- реклама -