„Черната пантера” е големият шампион по приходи в киноиндустрията за 2018 г. (ВИДЕО)

Филмът на „Марвел” „Черната пантера” (Black Panther) е големият победител в класацията на бокс-офисите за събрани средства от прожекции през изминалата 2018 г. Реализираният приход надхвърля $700 млн.

Филмът разказва историята на Тчала, крал на Уаканда, чиято власт е поставена под въпрос от някогашен враг на баща му. Конфликтът поставя под въпрос съдбата на царството, а младият владетел трябва да използва наследената сила на Черната пантера, за да се справи с враговете си.

Втората позиция заема отново заглавие на „Марвел“: „Отмъстителите: Война без край” (Avengers: Infinity War). Приходите на блокбастъра са над $678 млн. Филмът беше дългоочакван от феновете на комиксите, защото събираше на едно място всички герои от „Вселената на Марвел“. Съдбата на света беше заложена на карта в зрелищната и смъртоносна битка със злодея Танос.

Филмът се явява кулминация и предпоследна крачка към финализиране на тази сюжетна линия, защото договорите на повечето основни актьори изтичат.

Третото място на почетната стълба заема анимационният филм „Феноменалните 2” (Incredibles 2). Той е донесъл на създателите си близо $609 млн. Освен по приходи, продължението на компютърно-анимираната лента за семейството супергерои е рекордьор и по награди – от четири номинации за „Оскар”, филмът грабна всичките 4 статуетки.

Джурасик свят: Паднало царство” (Jurassic World: Fallen Kingdom) се нарежда на четвърта позиция с близо $200 млн. по-малко приходи от третия в класацията. Лентата е реализирала над $416 млн. Филмът е продължение на „Джурасик Свят“ от 2015 г. и е петата част от поредицата. Колин Тревъроу и Дерек Конъли отново са сценаристи, а режисьор е Хуан Антонио Байона.

В челната петица се нарежда още един филм на „Марвел” – втората част на „Дедпул” (Deadpool 2). Устатият супергерой е изкарал за създателите си приходи възлизащи на $318 млн.

- реклама -