Черна диня

Черна диня купена за рекордните 4700 долара в Япония

Черна диня купена за рекордните 4700 долара в Япония.

Ценният сезонен плод е от т.нар. рядка разновидност „денсуке”. В страната на изгряващото слънце тези дини се смятат за изключително изискан подарък и цените им често надхвърлят разумните граници.

Изключително скъпата, опакована в специална кутия, черна диня е била една от 260 такива, продадени на пазарите Ашикава и Сапоро.

Черна диня
Черна диня

През юли започва истинският сезон на тези генномодифицирани плодове.

Черната диня „денсуке“ расте само на японския остров Хокайдо. Тя се смята за най-скъпата и най-рядката, понеже годишната й реколта е едва 65 бройки, като едната струва от 4000 до 6100 долара. Казват, че динята не е прекалено сладка, обаче е изключително вкусна. Но дори най-богатите хора не може да са сигурни, че някога ще имат възможност да я опитат. Работата е там, че плодът не се продава, а се подарява на най-личните гости на старейшините на Хокайдо.

Черна диня
Черна диня

Ако си мислите, че „денсуке“ е най-скъпият плод, значи никога не сте чували за пъпешите Юбари. Две бройки струват над 22 000 долара и обикновено се продават на търг.

www.politika.bg
Пъпешите Юбари

Жълтият Юбари е ценен заради вкуса си ­ смес от два други сорта и сочен портокал. Цялото му производство е сложно и отнема много време. Той се отглежда в парници, в които му се поставя специална „шапка” срещу изгаряне от слънцето.

Всяко растение се тори и полива индивидуално, а тези, които нямат перфектна форма и цвят без петна, се изкореняват и изхвърлят. Преди време два пъпеша с перфектни пропорции бяха продадени за 26 000 долара.

В Япония се произвеждат и огромни ягоди, чиято първоначална реколта също върви на изненадващо високи цени.

- реклама -