Черешопроизводители пред FN: Някои търговски вериги отказват да продават наша продукция, реколтата ще е по-малко

Българските овощари са силно притеснени за реколтата от череши тази година, като очакват до 50% по-малко реколта, в сравнение с предходната година, но за сметка на това с добро качество и очаквания за реализация на пазарите на дребно.

Ето какво прогнозира в интервю за FN Димитър Рачев, член на УС на Съюз на Дунавските овощари и производител на череши.

Съюзът обхваща Русе, Тутракан, Силистра – целият този район около Дунава, като черешите на членовете са около 5000 дка.

На старта на кампанията по прибиране на черешите, какви са очакванията ви за реколта тази година, ще имаме ли български череши?

За съжаление тази година реколтата в нашия регион е слаба. С 30- 40% по-ниска спрямо миналата година ще бъде реколтата от череши в моето стопанството. Работя около 200 дка череши, като около 50 дка от тях няма да реколтирам. Тези, които останаха – около 150 дка, реално ще има около 40-50 % по-малко от насаждението заради климатичните явления.

На какво се дължи по-слабата реколта?

На климатичните промени. Имахме зимни измръзвания, няколко пролетни слани. Нямаше добри условия за опрашване. Това е реалното положение при мен. При останалите колеги ситуацията е идентична. Ще имаме добро качество, но малко количество череши.

Започна ли беритбата?

Тепърва предстои да започнем – вероятно това ще се случи в рамките седмица.

 По-малкото количество ще се отрази ли на цената?

Не мисля, че ще се отрази. Ние сме подвластни на европейския пазар. Цените ги диктуват Турция и Гърция. Реколтата там е перфектна.

Какви ще са изкупните цени?

Все още не е възможно да се коментират цени. Договаряме се пряко с търговците на които продаваме. Имаме запитване към веригите и вече имаме една, която ни отказа. Изпълняваме всички условия – има сертификати за качество, има GLOBAL G.A.P., машина за сортиране на череши, хладилници, хладилен транспорт. Не знам на какво се дължи този отказ.

Тази година, освен климатичните проблеми, имаше и пандемия, ограничения в придвижването покрай коронавируса. Това повлия ли на бизнеса ви? 

Към момента имаме проблем с доставките на консумативи. Ако по принцип даден консуматив идваше за 10-20 дни, сега идва в рамките на 40 дни. Доставките се бавят и трябва да бъдем много по-отрано подготвени – по отношение на торове, препарати и найлони. По отношение на пазарите, за сега няма отражение при нас, защото все още не сме започнали прибирането на реколтата.

Изнасяте ли череши?

Да, изнасяме. Засега няма индикация за проблеми. Храните са със зелен коридор.

Къде изнасяте?

Румъния и Западна Европа като цяло. Основно се стараем да бъдем на фреш маркет. До момента ключовите ни клиенти са румънците.

Работите ли с преработвателни предприятия?

В България е много силно казано преработвателни предприятия по отношение на черешите. Има няколко търговеца, които купуват малки количества череши – 500 до 1 000 тона максимум. Санторели, например купува малко повече – в рамките на 5 000 тона. Затова “преработвателни предприятия” е малки силно казано. Дори и в тези случаи черешата отива на допълнителна обработка за фреш маркета. Това, на което разчитаме, е че като цяло в България реколтата е ниска тази година, в Западна Европа ще остане неприбрана реколта, заради липсата на работници, затова се надяваме ние да запълним тази липса, макар все още да сме в сферата на предположенията.

 

 

 

- реклама -