Ким Чен-ун даде банкет в чест на своите ядрени учени (СНИМКИ)

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун устрои голямо празненство в чест на своите ядрени учени и специалисти

Той почете експертите, участвали в шестия и най-голям ядрен опит на Пхенян преди седмица. Това съобщи официалната агенция на КНДР КЦТА, цитирана от Ройтерс.

За да изрази признателността си към ядрените учени и други представители на военния и партиен връх, допринесли за опита с атомна бомба миналата неделя, Ким даде банкет. Преди веечерята имаше художествено представление и фотосесия със самия него.

КЦТА не уточнява кога се е състояло празненството, но според анализатори това най-вероятно е станало вчера

На разпространените днес от севернокорейската агенция снимки Ким позира широко усмихнат в сградата на Народния театър в Пхенян заедно с двама видни ядрени учени: Ни Хон-соп, ръководител на севернокорейския Институт за ядрени оръжия, и Хон Сун-му, заместник-завеждащ отдела на Корейската трудова партия за военната индустрия.

Ни и Хон изиграха ключова роля в севернокорейската ядрена програма. По време на полеви инспекции и изпитания на оръжия стояха близо до Ким, включително на последния ядрен опит. Ни е бивш директор на Центъра за ядрени изследвания в Йонбьон, най-важния ядрен обект на Пхенян. А Хон също е работил там като главен инженер.

На банкета Ким е заявил по адрес на двамата специалисти, че те са „поели водещата роля в постигането на главната цел

Да се доизградят държавните ядрени сили“ в съответствие с политиката му на паралелно ядрено и икономическо развитие.

„Последното изпитание на водородната бомба е голяма победа, спечелена от корейския народ с цената на кръвта му, докато затягаше коланите в трудните времена“, е казал севернокорейският лидер. По време на приема той разпореди да бъде увеличен потенциалът на КНДР за ядрено възпиране и самозащита.

Северна Корея ракети Си Дзинпин

Ни и Хон са включени в черни списъци на ООН, САЩ и Южна Корея. Вчера се навършиха 69 години от създаването на КНДР.

Иран може да е оказал тайна помощ на Пхенян при създаването на ядрено оръжие, пише вестник „Сънди телеграф“

Високопоставени източници на изданието заявяват, че британското правителство не смята за достоверно севернокорейските учени самостоятелно да са осигурили напредъка на страната си в ядрените технологии. Във връзка с това британското министерство на външните работи разследвало коя от сегашните или бивши ядрени държави е предоставила на КНДР такива технологии и консултации.

„Иран е начело в списъка със страни, заподозрени, че може под една или друга форма да са оказали съдействие, Русия също се е оказала в центъра на вниманието“, се посочва в статията.

В материала се казва също, че британските власти се надяват, че установяването на възможния доставчик на ядрени технологии за Пхенян, „ще отвори нови дипломатически възможности за оказване на натиск на режима, който отказва да смени курса въпреки икономическите санкции“.

Северна Корея

Японското министерство на отбраната смята, че КНДР разполага с достатъчен потенциал, за да бъде призната за ядрена държава. Това според него се е показало от последните й ядрени изпитания.

- реклама -