Челси
Снимка: twitter.com/chelseafc

Челси ще бъде купен от американци за 4.25 млрд. паунда

Челси обяви, че е постигнато споразумение за сделката за продажба на клуба. Сините ще станат собственост на консорцуима, воден от Тод Бьоли. Той е съсобственик в бейзболния Лос Анджелис Доджърс. Освен това има акции в женския футболен тим Лос Анджелис Спаркс и в баскетболния Лос Анджелис Лейкърс.

Стойността на сделката е 4.25 млрд. паунда. Тя обаче трябва да бъде одобрена от правителството на Велокобритания и от Висшата лига.

Футболният клуб беше обявен за продажба заради санкциите, наложени на досегашния собственик Роман Абрамович. В момента Челси оперира с временен лиценз, който изтича на 31 май.

„От общата инвестиция 2.5 милиарда паунда ще бъдат използвани за купуване на акциите на клуба. Тази сума ще бъде депозирана в замразена банкова сметка във Великобритания с намерението да бъде дарена за благотворителни каузи, както беше потвърдено от Роман Абрамович“, се казва в съобщение от Челси.

„В допълнение новите собственици се ангажират с 1.75 милиарда паунда за бъдещи инвестиции в полза на клуба. Това включва инвестиции в „Стамфорд бридж“, академията, женския отбор, базата и фондацията на Челси“, добавят сините.

Според БиБиСи новите собственици са се съгласили да няма нова продажба на мажоритарен дял акции до 2032 г. Освен това те няма да си изплащат дивиденти или хонорари за ръководните си позиции във въпросния период. Също така в договора е записано ниво на дълг, който може да бъде взет от клуба. Всички тези условия са в отговор на проблемите с феновете, които има фамилия Глейзър откакто купи Манчестър Юнайтед.

- реклама -