Ледецка Ester Ledecka
Обърканата физиономия на шампионката моменти след като е финиширала

Ледецка сензационно спечели Супер-Г със ски назаем

22-годишната чехкиня Естер Ледецка сензационно завоюва златото в супергигантския слалом в Пьонгчанг. Ледецка финишира с резултат от 1:21,11 мин и изпревари само с една стотна фаворитката и шампионка от Сочи 2014 Ана Файт от Австрия. Трета остана Тина Вайратер, която донесе първи медал за Лихтенщайн от Зимни олимпиади от 1988 г.

Ester Ledecka Ледецка
Обърканата Ледецка

„Гледах таблото и мислех, че е станала някаква грешка и позициите ще се променят. Даже все още не вярвам, че съм първа. Не знам как успях да направя това, удивена съм от себе си. Честно да си кажа, не съм вярвала, че това е възможно. Разбира се, мечтала съм си за златни медали в алпийските ски, но не съм вярвала, че това ще се случи. Не знам какво точно стана, но е чудесно. Мисля че другите момичета не рискуваха много, а аз просто се пуснах“, сподели шампионката. Обърканата  ѝ физиономия когто финишира и видя времето си със сигурност ще бъде един от най-запомнящите се кадри от игрите. Тя не се пуска за първи път в Супер-Г, но досега най-доброто ѝ класиране е 19-а.

Ледецка се пусна със ски назаем

Ледецка принципно се състезава в сноуборда, като само преди три седмици спечели в Банско паралелния гигантски слалом. Чехкинята е първият атлет, който се пуска на сноуборд и ски в една Олимпиада. Освен това до златото в Корея тя се спусна със ски назаем от Микаела Шифрин.

„Първата ми реакция беше да си помисля дали нещо подобно е възможно. Естер се състезава в сноуборда и никой не знаеше дали въобще има силни страни. Но тя спечели напълно заслужено и можем само да я поздравим“, каза Файт.

Линдзи Вон остана шеста

Американката Линдзи Вон се пусна в първа дисциплина на Олимпиадата след 2010-а и след грешка във втората част завърши шеста. „През последните осем години имах много контузии и други проблеми. Тук съм, здрава съм и има още две състезания. Надявам се там да се справя по-добре“, каза Вон.

- реклама -