Чехия
сн. БГНЕС

Чехия затяга още повече мерките, хората няма да напускат домовете си без неотложна необходимост

Правителството на Чехия взе днес решение от 27 декември да въведе в страната максимално, пето ниво на епидемична заплаха заради коронавируса. Мярката предвижда забрана за напускане на жилищата без неотложна необходимост, затваряне на всички предприятия, предоставящи услуги, както и на по-голяма част от магазините.

От този ден ще бъде в сила и забрана за свободно движение на гражданите от 21:00 до 05:00 часа, обяви министърът на здравеопазването Ян Блатни.

Епидемиологичната обстановка в страната се влошава, затова правителството взе решение от 27 декември да въведе в страната пето ниво на епидемична заплаха.

Това означава, че в Чехия ще останат да работят само магазините, предлагащи стоки от първа необходимост като хранителни магазини, аптеките и магазините за домашни потреби. Разрешено е събирането на най-много двама души на открито или в обществени помещения. Броят на лицата, присъстващи на сватби, погребения и богослужения, е ограничен до 15.

Тези мерки ще действат поне до 10 януари, каза министърът. Властите ще компенсират изцяло загубите на бизнесмените, които са принудени да прекратят дейността си през този период.

Правителството е разрешило на гражданите на Чехия да се върнат със самолет от Великобритания, като преди качването си на борда ще трябва да представят справка за отрицателен тест за коронавирус, а след пристигането в страната да останат под домашна карантина.

От 4 януари, след края на коледната ваканция, обучението в училищата и университетите ще продължи дистанционно. В класните стаи ще могат да се върнат само учениците от първи и втори клас.

сн. БГНЕС

Министърът съобщи още, че първата партида от ваксината срещу коронавирус пристига на 26 декември и на 27 започва ваксинацията. Тя ще бъде извършвана в няколко болници в Прага и в Бърно.

В Чехия е обявено извънредно положение, което ще бъде в сила до 22 януари.

От 18 декемри в страната са затворени музеите, художествените галерии, фитнес центровете, закритите стадиони и спортните зали. Заведенията може да продават храни и напитки само за вкъщи, които се получават от специално оборудвани гишета.

Носенето на маски е задължително. Забранена е консумацията на алкохол на улицата, а на нарушителите се налага глоба.

- реклама -