Чехия въведе извънредно положение, Турция затваря училищата, в ЕК работят от домовете си

Началните и средните училищата в Турция ще бъдат затворени от 16 март за една седмица. Университетите ще преустановят занятия за три седмици от същата дата заради коронавируса, съобщи днес президентският говорител Ибрахим Калън.

До момента в Турция е установен един случай на заразен с новия коронавирус.

До решението се е стигнало след заседание на министрите в президентския дворец Бештепе под председателството на президента Реджеп Тайип Ердоган, посветено на мерките срещу разпространение на коронавируса.

От 23 март за една седмица учениците ще продължат обучението си от къщи чрез Интернет и телевизионни канали. Калън съобщи, че всички спортни прояви ще се провеждат без присъствие на зрители до края на април.

Говорителят посочи още, че заради коронавируса за неопределено време се отлагат плановете за задгранични посещения на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Чехия затваря границите си за пътници, идващи от Германия и Австрия.

Забранява се и влизането на своя територия на чужденци, идващи от други рискови страни. Целта е да бъде овладяна епидемията от коронавируса, съобщи чешкият премиер Андрей Бабиш. Бабиш допълни, че в Чехия се въвежда извънредно положение. Забранява се също и на чешките граждани да пътуват до райони със заразата. Сред другите мерки е и забрана за публични събития с повече от 30 участници и затваряне на обекти като спортни центрове и места за спа услуги. Ресторантите трябва да затварят до 20 ч.

Европейската комисия съобщи, че от 16 март всички нейни служители ще работят от домовете си, освен онези, чието присъствие в офисите е крайно необходимо.

България ресор европейска комисия комисар земеделие Политико газопровод правила

Предвижда се Съветът на ЕС да заседава по най-важните въпроси, но останалите заседания да бъдат отменени или пренасрочени. В някои случаи министрите от ЕС ще заседават с видеоконферентна връзка и когато е възможно, ще приемат решения „на подпис“.

До края на март Съветът на ЕС съобщава, че ще има четири присъствени заседания. Засега се запазва намерението на 26-27 март в Брюксел да заседават държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, както предвижда обичайният календар на събитията за годината.
Европейска комисия доклад българско гражднаство паспорти области прилагане директиви апартаментгейт мониторинг Тимерманс
Това са част от мерките  за работата на институциите на Общността в условията на епидемия, приети от председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, заедно с премиера на Хърватия Андрей Пленкович като председател на Съвета на ЕС.
От 16 март дата ще спре работата на училищата и детските градини, посещавани от децата на служителите на комисията. В сградите на ЕК влизането на външни посетители ще бъде крайно ограничено. Служителите ще бъдат изпращани в командировки, само когато не е възможно задачите да бъдат решени с видеовръзка.

Храмът на Свeтото Семейство „Саграда Фамилия“ в Барселона ще бъде затворен за посещения от петък 13 март заради разпространението на коронавируса. Това пише на сайта на храма.

Саграда Фамилия

В съобщението се изтъква, че с мярката се прекратяват строителните работи и посещенията в катедралата. Цели се да бъде защитено здравето на посетителите и на сътрудниците от възможно заразяване. „Саграда Фамилия“ ще бъде затворена за неопределен срок, но ситуацията непрекъснато ще се следи с оглед възобновяването на дейността й.

Първият случай на заразяване с новия коронавирус беше регистриран в Испания на 31 януари. Понастоящем броят на инфектираните надвишава 3 хиляди души, а смъртните случаи достигнаха 86, припомня агенцията.

- реклама -