Снимка: Прессекретариат на президента

Чехия ще ни помага за охраната на външната граница на ЕС

Чехия ще окаже подкрепа на България за охрана на външната граница на Европейския съюз. Това обявиха на съвместна пресконференция в Прага президентите Росен Плевнелиев и Милош Земан. Българският държавен глава пристигна на двудневно официално посещение, където провежда разговори с чешкия си колега.

Чешкият президент с призив за солидарност

Двете страни ще съгласуват техническите детайли по необходимата на българската страна помощ и това ще се случи възможно най-скоро, поясни президентът Милош Земан. Според него другите държави членки на ЕС също трябва да проявят солидарност със страните, подложени на най-голям миграционен натиск.

Снимка: Прессекретариат на президента
Снимка: Прессекретариат на президента

България показва от самото начало на миграционната криза, че работи ефективно по най-дългата сухопътна граница на ЕС с Турция, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Плевнелиев: Добрите резултати са и заради сътрудничеството с Турция

„Добрите ни резултати се базират и на доброто сътрудничество между българските и турските власти. Начинът да противодействаме на трафикантите и да адресираме проблемите на имигрантите и спазването на техните права и свободи е да работим заедно с Турция и искрено вярваме, че споразумението между ЕС и Турция има дълбок смисъл и ще намери своята реализация, коментира българският президент. По думите на държавния глава, взаимодействието между българските и турските власти за ограничаване на миграционния натиск е доказателство, че това споразумение може да проработи в някаква форма.

„Не искаме т.нар. Балкански маршрут да бъде отворен отново, не искаме и да възникват алтернативни маршрути“, категоричен беше президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос. В Прага държавният глава се обяви за прагматичен подход и за по-тясно взаимодействие със съседните на ЕС държави по отношение на миграционната криза, което да отговори на страховете на европейските граждани от масова миграция към Европа от съседни кризисни региони. „Необходим е по-засилен контрол на външните граници, по-ефективна дипломация и по-тясно сътрудничество“, каза още президентът Росен Плевнелиев в чешката столица.

В Пражкия замък в чешката столица българският държавен глава беше посрещнат с официална церемония. Двамата президенти разговаряха „на 4 очи“, след което се проведоха официалните разговори между делегациите.

- реклама -