еврото Чехия

Чехия поглежда към еврото?

Правителството на Чехия разглежда перспективата за участие с наблюдател в заседанията на съвета на министрите на финансите от зоната на еврото (еврогрупата). Това съобщи във вторник пред журналисти премиерът Бохуслав Соботка.

„Получаването на статут на наблюдател в еврогрупата е възможност за Чехия, дори без да е в обръщение единната европейска валута (на територията на страната), да взема участие в обсъждането на перспективите за развитие на еврозоната”, подчерта премиерът.

Чешкото „правителство одобри намерението да задълбочи икономическата и валутната интеграция с държавите партньорки (в Евросъюза). При това се има предвид получаването на статут на наблюдател на заседанията на министрите на финансите от еврозоната”, посочи Соботка.

Според него в заседанията на еврогрупата би участвал министърът на финансите. Статутът на наблюдател се възприема от официална Прага като „инструмент за укрепване на доверието” между държавите членки на еврозоната и невлизащите в нея страни, както и за осигуряване на ефективността на Евросъюза.

Засега правителството не е приело решение да подаде заявка за получаването на този статут, уточнява Соботка.

Според допитванията сред населението голямо мнозинство от гражданите на Чехия се обявяват за запазване на националната валута – чешката крона. С нея те свързват надеждите си за стабилно икономическо развитие на републиката, което да не могат да нарушат финансови катаклизми в еврозоната.

- реклама -