лагер

Чехия плати милиони евро, за да откупи свинеферма в бивш концлагер

Чешкото правителство купи спорна свинеферма, разположена на територията на бивш нацистки лагер за роми, плащайки милиони евро за правото да я затвори.

„След 20 години, най-накрая успяхме да се отървем от това вредно наследство от миналото“, каза министърът на културата Даниел Херман пред репортери.

Фермата е построена през 70-те години по време на комунистическото управление в Лети, село на юг от Прага, където се е намирал концентрационен лагер.

В него умират стотици роми през 1942 и 1943 г.

Активисти за правата на човека в страната и в чужбина осъдиха съществуването на свинефермата и централно-лявото правителство на премиера Бохуслав Соботка обеща да намери решение преди края на мандата си този месец.

Държавата закупи фермата от земеделската фирма Agpi за 18 млн. евро и ще плати още 120 млн. крони за почистване на обекта.

Споразумението бе подписано и от Жана Хорватова, която оглавява Музея на ромската култура в източния град Бърно. Екипът й ще преустрои мястото след разглобяването на свинефермата.

Европейското антирасистко движение (EGAM) приветства този ход и обяви „исторически ден за ромите“. „Предизвикателството ще бъде да превърнем обекта от порочно място в едно с достойнство“, заяви президентът на организацията Бенджамин Абтан.

Около 1300 роми са интернирани в Лети от август 1942 до май 1943 г. и около 330 души, включително поне 241 деца, са починали там след избухването на епидемия от тиф. Много затворници по-късно са прехвърлени в комплекса „Аушвиц-Биркенау“, където се смята, че повече от 1 милион души са били убити.

- реклама -