Чехия Милош Земан ЕС граници мигранти бежанци армия

Чехия иска ЕС да затвори границите си

Чешкият президент Милош Земан е убеден, че мигрантският наплив може и трябва да бъде пресечен чрез затваряне на границите на ЕС за нелегалните бежанци.

Тази своя позиция той изразил пред германския канцлер Ангела Меркел по време на еднодневното й посещение в Прага в четвъртък.

За всичко това държавният глава извести в интервю за пражкото радио „Частота-1“.

„Ние ще повлияем най-добре на ситуацията, ако затворим европейската граница. Аз възразявах на госпожа канцлера, която обясняваше как според нея трябва да се справим с мигрантската криза“, призна Милош Земан.

Чехия Милош Земан ЕС граници мигранти бежанци армия

Единна армия на ЕС

Той се изказа също за по-бързото създаване на единна армия на ЕС. Тя ще осигури охраната на външните граници на общността и изпълнението на задачите за борбата с международния тероризъм, които според президента Евросъюзът трябва да решава в „активна коалиция“ с други държави.

Той напомни, че сега главната опасност е терористичната групировка „Ислямска държава“. Срещу произтичащата от „Ислямска държава“ заплаха трябва да се борим веднага и сега“, подчерта чешкия президент.

Припомняме ви, чешкият министър на външните работи обяви, че страната му няма да приема повече бежанци, които в момента се намират в Турция.

- реклама -