Чеферин, президентът на УЕФА

Чеферин: Финалът на Шампионската лига може да е в САЩ

Финалът на Шампионската лига може да се проведе в САЩ, заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин. Той обясни, че Европейската централа се стреми да се възползва от нарастващата популярност на футбола в страната. Чеферин говори пред подкаста Men in Blazers.

Финалът не се е провеждал извън континента от началото на КЕШ през 1955 г. Според Чеферин прекъсването на традицията е напълно възможно.

„Обсъждаме тази идея. Сега финалът е в Истанбул, догодина е в Лондон, а 25-та – в Мюнхен. След това това ще видим. Футболът е изключително популярен в Съединените щати в наши дни… Американците са готови да платят за най-доброто. Така че те ще гледат европейския футбол, както любителите на баскетбола в Европа гледат НБА. Това, което ме шокира е, че финалите на Европейското първенство бяха гледани от повече хора в САЩ, отколкото финалите на НБА… За 30 мача от Европейското зрителите бяха като зрителите на Супербоул“, каза Чеферин.

САЩ ще бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2026 година заедно с Мексико и Канада.

Чеферин говори още за въвеждане на таван на заплатите в европейския футбол. Той обясни, че е говорил по темата с Европейската комисия и различни клубове. „Изненадващо е, че всички са съгласни. Всички разбират, че ако бюджетите нарастнат прекалено, няма да има конкуренция. Няма смисъл пет клуба всяка години да си оспорват трофея, а другите – да гледат“, добави той.

- реклама -