Андре Токев, Да изчистим България заедно, кампания чистота чистене Мастършеф

Chef Андре Токев за FN: За да бъде страната ни по-чиста всеки трябва да допринесе. Промяната зависи от нас!

Chef Андре Токев е на 49 години, роден е в Лайпциг в семейство на българин и германка. Кариерата му минава през големи хотелски вериги в цял свят, две от които са носители на звезди Michelin. Aндре Токев е единственият носител на Global Masterchef Degree за Източна Европа. Той е основател на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ). Разбира се, той е част от журито на популярното кулинарно шоу MasterChef по bTV.

Днес обаче, ние се обърнахме към него в ролята му на посланик на кампанията „Да изчистим България заедно“. Какво трябва да се случи, за да стане страната ни по-чиста и как личният пример е най-добрия? Вижте какво мисли Chef Токев!

Къде ви намираме в момента. В София или на почивка?

В кухнята на ресторанта ми!

Къде почивахте това лято?

Не, защото отворихме нов ресторант на Приморско. Така че, съчетавахме работа и почивка.

Защо се присъединихте към кампанията „Да изчистим България заедно“? С какво ви спечели каузата?

Защото за мен е важно България, с тази хубава природа, която да бъде чиста, да бъде още по-атрактивна страна за българи и чужденци.

Мислите ли, че личния пример помага в подобни кампании и доколко това е въпрос на вътрешно убеждение?

Аз мисля, че всеки човек трябва да допринесе за дадена промяна, не да обвиняваме трети или четвърти човек. Когато искаме нещо да се промени, трябва да участваме.

Мнозина смятат, че чистенето е ангажимент на държавата…В крайна сметка, нали затова плащаме данъци. Вие какво мислите?

От нас тръгва – как ще сортираме отпадъците, как ще ги изхвърляме, когато видим една хартийка хвърлена на земята, не да я подритнем и отминем. А да я вземем и да я изхвърлим. Всеки трябва да  прави нещата както трябва, а не да търси вината в някакви институции. Наистина държавата има своите функции, но ако уважаваме хората, които се занимават с това, тогава нещата ще се случат. Те и се случват – в сравнение с България преди 20 години, когато имаше цели полета в боклуци и хартии, сега страната е много по-чиста и подредена. Сега всеки иска да живее по-чисто и по-подредено. На добър път сме, след като има такива кампании и вече сме готови да се променим към по-добро.

Смятате ли, че столицата е чиста? Какво не ви харесва в този смисъл в местата, които посещавате?

Според мен в сравнение с преди, както казах, е много по-чисто. Има още какво да се оправя, но процесът изисква време. Нещата не можа да се променят с магическа пръчка. Затова всички трябва да участваме в промените. А не да си изхвърлим боклуците в гората, когато никой не ни гледа. Това не зависи от правителството, а си зависи от нас, които не мислим за околната среда. Но аз смятам че сме на добър път и резултатът ще е позитивен и ще  достигнем до правилното мислене.

Успяхте ли да си отдъхнете и да сте готов за новия сезон на MasterChef?

Аз си почивам в работата, така че на мен ми е ОК. Ние и тримата (Chef Токев, Лео и Chef Михалчев – б.ред) се забавляваме толкова много по време на снимките. Радвам се, че ще бъдем по-дълго заедно и ще работим с усмивка.

През миналия сезон имахте нов партньор във формата – Лео. Как се чувствахте в новата компания?

Лео е много добър ресторантьор, което той показва и с неговия бизнес. Бизнесът му върви добре, той разбира от тази работа, така че беше много полезен. Донесе и нова култура,  с интересни неща, които знае за италианската и средиземноморската кухня. Така че, се забавляваме много.

Ще ни разкриете ли някаква тайна около предстоящия MasterChef?

В момента планираме и развиваме новия сезон, така че няма нищо конкретно. Надяваме се да е още по-интересно и, разбира се, трудно за участниците. И още нещо от октомври тръгва и новия сезон на „Ловци на храна“. В предаването ще се впусна по следите на древни български традиции и закачки от кулинарните тайни на траки, пребългари и славяни. Ще бъде много любопитно и увлекателно.

За да станете и вие част от отбора – включете се в кампанията „Да изчистим България заедно“ на 15 септември, когато 150 държави с милиони доброволци ще чистят заедно в Световния ден на почистването.

 

- реклама -