Чеченският президент Рамзан Кадиров мечтае за оставка

Президентът на руската Чеченска република Рамзан Кадиров, който я управлява от 2007 година, направи неочаквано признание пред журналистите – той заяви, че мечтае за оставка.

Според думите му, текущият момент изисква лидери с доста по-различни личностни качества, защото времената, когато е трябвало да се воюва и да се установява ред са останали в миналото, пише руското издание „Московский комсомолец“.

В изказване в ефира на телевизионния канал „Россия 1“, Кадиров е признал, че да се управлява такъв регион като Чечня е невероятно сложно.

„Може да се каже, че оставката е моята мечта… Защото да се ръководи регион, да се носи отговорност за народа, за републиката, пред Всевишния и ръководството на държавата, пред нашия народ – това е много сложно“, призна чеченският лидер, пояснявайки, че неговото настроение не е свързано с физическа или психическа умора.

„Не че съм уморен, не че не искам да служа на Русия, но в моето време бяха нужни хора като мен, за да воюват, да установяват ред… Кавказ – това е гръбнакът на Русия, това е сигурност… в Кавказ има повече воини, отколкото в другите региони. И винаги за Русия… сме давали войници… Но сега в страната има ред и благоденствие… Дойде време да се правят промени в Чеченската република“, подчерта Кадиров.

Що се касае до възможния приемник на ръководния пост в Чечня, днешният лидер не пожела да назове фамилиите на своите фаворити.

„Това решение е прерогатив на ръководството на страната и народа. Но ако ме питат… има няколко човека, които на 100% могат да изпълняват задълженията на ръководител на републиката на високо ниво“, добави чеченският президент.

Рамзан Кадиров, лудият съюзник на Путин

39-годишният Кадиров, с русо-рижава коса, рижава брада и анцуг, е свикнал да прави гръмки изявления. Би било грешка те да се приемат за безобидни. През 2007 г. младият Рамзан замени начело на Чечения баща си Ахмад Кадиров, който бе убит при атентат, и създаде държава в държавата, опираща се на властта на лидера: Путин в Москва и Кадиров в Грозни, и на патриархален и традиционен ислямизъм.

„У нас жената си стои в къщи. Жената трябва да е стока, а мъжът да й е собственик“, обясни той пред в. „Комсомолская правда“ през 2008 г.

Проруският чеченски режим е ненадминат в заклеймяването, със сеанси по унижение в социалните мрежи или телевизията, а семействата на емигрирали чеченци, които участват в демонстрации в чужбина, са заплашени с ответни мерки. Хората, които са имала злата участ да предизвикат Кадиров, са изчезнали.

Като журналистката Анна Политковская, чието убийство през 2006 г. се приписва на чеченци, но така и не бе разкрито. И като правозащитничката Наталия Естемирова, една от малкото жени, дръзнали да предизвикат Кадиров лице в лице по въпроси като носенето на ислямско було, отвлечена и убита в Грозни през 2009 г. Или като опозиционния лидер Борис Немцов, убит близо до стените на Кремъл в Москва през февруари 2015 г.

Докато поставеният в неловко положение пред западняците Путин бе принуден да обещае задълбочено разследване, Кадиров възхваляваше главния заподозрян Заур Дадаев, бивш член на неговите милиции, когото определи като „истински руски патриот“. Докато част от руското обществено мнение, включително сред управляващите, осъди думите му, Путин го защити.

- реклама -