Чавушоглу Холандия

Чавушоглу: Турция никога не е използвала химически оръжия

Турция никога не е използвала химически оръжия в операциите си в Сирия и полага максимални грижи за цивилните. Това заяви турският външен министър, след като сирийските кюрдски сили и организация за наблюдение на човешките права обвиниха Анкара в извършване на газова атака в сирийския район Африн, предаде Ройтерс.

„Това е напълно измислена история. Турция никога не е използвала какъвто и да е вид химически оръжия“, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред журналисти на Мюнхенската конференция по сигурността, посочва БТА.

Сирийски лекари в района на Африн и агенция САНА съобщиха вчера, че шестима пациенти са приети в болница със симптоми на отравяне от газ след турско нападение в района.

Чавушоглу заяви, че тези твърдения са пропаганда на организации, близки до забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/, която от три десетилетия води въоръжена борба с Турция.

Той подчерта, че Турция полага максимални грижи да защити цивилните в рамките на военната си операция, докато сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/ използват цивилни като „човешки щитове“ в зоните, които са под техен контрол.
На 20 януари турските въоръжени сили предприеха и операция „Маслинова клонка“ в Северозападна Сирия срещу кюрдските Сили за защита на народа, които Анкара смята за сирийско крило на ПКК.

- реклама -