Омикрон, лаборатория, вариант, коронавирус
сн. БГНЕС

Частна лаборатория съобщи за първи случаи на Омикрон у нас, очаква се официално потвърждение

Частна лаборатория у нас съобщи за първи регистрирани случаи на новия вариант на вируса Омикрон в България.

„В петък имахме една положителна проба, вчера имахме пет положителни проби Омикрон. Очаквам, че до януари те ще станат повече. Изпратили сме пробите към Националния център по заразни и паразитни болести. Пробата от петък е изпратена в събота. Взехме пробите със скринингов тест. Той е достатъчно информативен и предвид епидемичните данни не очаквам да има разминаване между него и теста със секвениране. Над 93% данните от резултатите се препокриват“, обясни собственикът на голяма верига лаборатории Недялко Калъчев пред Нова нюз.

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести обаче официално потвърждение за наличие на Омикрон у нас все още не може да се даде.

Категорично потвърждение дали Омикрон е у нас ще има след Нова година. Това каза в ефира на Nova News Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й има съмнения за новия вариант на вируса от много лаборатории и болници.

„Имаме съмнения за Омикрон от няколко лаборатории и болници. До момента не сме доказали нищо. С проба от пср имаме съмнения, потвърждаването става със секвениране. Чак след Нова година обаче ще се потвърди или отхвърли наличието на Омикрон у нас. С тестовете се доказва мутация, която обаче се среща и при Делта варианта, и при Омикрон. Именно това е причината да се дават такива резултати с пср тестове”, обясни тя.

10 ОБЛАСТИ ВЕЧЕ СА В ЖЪЛТАТА COVID ЗОНА

И Смолянска област излича от червената зона и минава в жълтата. Там заболеваемостта от коронавирус е 243 на 100 000 души, съобщава bTV.

До момента в жълто са още областите Пазарджик, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Търговище, Шумен, Разград, Силистра и Добрич.

Единствено Кърджалийска област е в зелената зона с най-ниска заболеваемост – 82 на 100 000 души. останалите са в червено. Общата заболеваемост за страната се понижава до 301 на 100 000 спрямо 307 вчера.

Две области днес са с рекордна дневна заболеваемост за последните 14 дни – Враца и Силистра.

За последните седем дни имаме спад на заболеваемостта за страната със 7% спрямо предходните седем дни.

- реклама -