Частичното спиране на работата на американското правителство продължава до понеделник

Двете палати на Конгреса на САЩ се събраха в четвъртък на заседание, но не предприеха никакви стъпки, за да сложат край на т.нар. „шътдаун“, т.е. частичното спиране на работата на федералното правителство, което стана факт на 22 декември.

Двете камари на законодателния орган на страната ще се съберат отново едва на 31 декември.

По-рано директорът на административно-бюджетното управление на Белия дом Мик Мълвани каза пред „Фокс нюз“, че преустановяването на работата на федералното правителство на САЩ може да бъде отложено до откриването на нова сесия на Конгреса на 3 януари.

Американските законодатели все още не са приели бюджета на страната за финансовата 2019 година (тя стартира в САЩ на 1 октомври). Основната причина за това е несъгласието между демократите и републиканците за изграждането на стена по границата между САЩ и Мексико.

До 21 декември, включително, работата на държавните институции бе извършвана в съответствие с решението за временно продължаване на финансирането, а в нощта на петък срещу събота федералното правителство на САЩ частично преустанови работата си, поради липса на бюджетни средства. Първоначално се очакваше в събота на извънредно заседание на Сената на Конгреса на САЩ депутатите да постигнат компромис и да приемат документ за удължаване на разпределението на парите за правителството, но в крайна сметка това не се случи и дискусиите бяха отложени за 27 декември. Сега, след като не се стигна до гласуване, част от федералните учреждения няма да работят поне до края на седмицата.

- реклама -