Хиляди мигранти са избягали от запаления лагер Мория на Лесбос

Хиляди мигранти избягаха от лагер, блокиран заради епидемията от Covid-19, след като няколко пожара изпепелиха голяма част от обекта на гръцкия остров Лесбос, пише електронното издание на вестник Kathimerini, като се позовава на съобщение от местните власти.

Около 12 500 души живееха в лагера Мория и околностите, където през последната седмица бяха наложени допълнителни ограничения, след като сомалийски жител даде положителен тест за коронавирус.

„Огънят се е разпространил вътре и извън лагера и го е унищожил … Има над 12 000 мигранти, които са охранявани от полицията на магистрала“, каза Стратос Кителис, кмет на главния град на острова Митилини, пред частното радио „Скай“.

„Това е много трудна ситуация, защото някои от тези, които са навън, ще включват хора, които са положителни (за коронавируса)“.

Все още не са постъпили данни за пострадали.

Пожарите са избухнали през нощта, казаха полицията и пожарните служители на острова пред Асошиейтед прес, като добавиха, че причината за пожарите, както и пълният размер на щетите, остават неясни. Те не потвърдиха местните съобщения, че пожарите са били умишлени в знак на протест срещу мерките за блокиране, но заявиха, че пожарникарите са „срещнали съпротива“ от някои жители на лагера.

Във вторник здравните власти заявиха, че до момента 35 души са били потвърдени, че са заразени с вируса, след като е поръчано голямо тестване в пренаселеното съоръжение. Те са държани в изолация на отделен обект, който не е бил засегнат от пожара, казаха служители.

Службите за борба с безредиците са разположени по магистралата, свързваща лагера с Митилини, на около 5 километра на юг.

Лесбос беше най-натовареният пункт за пресичане в Европа през 2015-16 г. за незаконна миграция по време на масово движение на бежанци на запад, много от които бягаха от войната в Сирия и Ирак и пътуваха през Турция. След тази миграционна вълна Гърция създаде лагери на Лесбос и четири други острова, бе подпомогната с финансиране от Европейския съюз, а напоследък също създаде мрежа от лагери на континента.

- реклама -