Частично бедствено положение заради огнената стихия край Дупница

Частично бедствено положение за част от територията на община Дупница обяви кметът инж. Методи Чимев. Решението е във връзка с усложнената обстановка, предизвикана от пожара заради натрупаните отпадъци на фирма „Феникс Ресурс“ под моста на магистрала „Струма“.

Димът от пожара стигна до Благоевград и Кресненското дефиле.

Срокът на частичното бедствено положение е до 24.00 часа на 14.08.2019 год. за провеждане необходимите неотложни аварийно – възстановителни работи.

Ръководител на операциите е началника на РС ПБЗН – Дупница. Кметове и кметски наместници на засегнатите населени места от общината трябва да започнат незабавно провеждане на планираните дейности за защита на живота и здравето на населението и опазването на околната среда. Щабът за изпълнение на Общинският план за защита при бедствие е на непрекъснат режим на работа. Информация за хода на неотложни аварийно – възстановителни работи ще се докладват на всеки час.

Огънят е обхванал основите на Автомагистрала „Струма“.

С огнената стихия се борят пожарни коли, цялата налична техника на ВиК и Община Дупница, десетки доброволци и полиция. В потушаването се включиха автомобили на „Пожарната“ от Самоков и Благоевград, фирми, както и зърнопроизводители с техника.

На място пристигнаха експертни групи от Областно пътно управление и Министерство на регионалното развитие. Те трябва да вземат отношение по участъка на магистралата и дали е компрометиран в следствие на огъня. Автомагистралата остава затворена за преминаване на МПС-та, а се използва Е 79. „Засега нямаме информация за опасно високи нива на отровни газове. Очакваме резултати“, коментира зам.кметът Крум Милев.

Заради задимяването в района и намалената видимост, две коли се сблъскаха. На място е изпратена линейка.

- реклама -