избори, машина, гласуване, кмет, общини, кметства
Снимка: БГНЕС

Частични избори за кмет в 2 общини и 12 кметства

В две общини и в 12 кметства днес се избират кметове в рамките на насрочени частични избори.

11 партии и една коалиция са издигнали кандидати. Вот за кметове има и в Калояново, област Пловдив, и Стражица, област Велико Търново.

Частният вот за кметове на кметства е в Аспарухово, община Левски, Церово, община Благоевград, Охлювец, община Кърджали, Буковлък, община Плевен, Дянково, община Разград, Студен кладенец, община Крумовград, Дебелт, община Средец, Арчар, община Димово, Сливница, община Кресна, Церовище, община Омуртаг, Копринка, община Казанлък и Вакарел, община Ихтиман.

Общо машините за гласуване са 61, разположени в 48 секции. Там избирателите по списък са повече от 299.

Частичният вот се провежда при утвърдения здравен протокол, който действа в извънредната епидемична обстановка. Включително и днес, избиратели, поставени в изолация или под карантина могат да подават заявления за гласуване в подвижна избирателна Covid секция и да упражнят правото си на глас, ако е образувана такава. Една секция за гласуване с подвижна Covid избирателна кутия може да обхваща територията на едно или повече от едно населено място в рамките на общината.

Изборите в Стражица

В община Стражица четирима кандидати се явят на частичните местни избори за кмет на община. Право на глас имат близо 10 800 избиратели.

Всички 24 изборни секции в община Стражица отвориха навреме. Без проблем работят и машините в 15 от секциите.

Заради големия брой избиратели в четири от секциите в Стражица има по две устройства за гласуване.

„Машините тръгнаха без никакви проблеми. За първи път сме с две машини, малко хаос, тясно е, с един списък се работи. Много рано дойдоха много хора, не можахме да се организираме, както трябва“, обяви Красимир Пройнов, който е председател в една от избирателните секции.

До частичните избори се стигна, след като досегашният кмет на общината – Румен Павлов, беше избран за народен представител в 46-ото Народно събрание.

Преди дни от ГЕРБ сигнализираха, че в общината се оказва полицейски тормоз срещу симпатизанти на партията. След партийно събрание на част от тях били връчени призовки да се явят в поцията, тормозили и семействата им.

Частични избори за кмет се провеждат и в две села в Благоевградска област. В село Церово частичният вот беше насрочен с президентски указ, след като избраният през 2019 година кмет Лефтер Едипов почина след усложнения от Covid-19. Четирима са кандидатите за кмет на селото, като трима от тях са партийни номинации, а един е независим.

597 избиратели ще могат да упражнят правото си на глас в една секция с две машини за гласуване. Осигурени са и необходимият брой хартиени бюлетини, ако устройствата дефектират. Има достатъчно подадени заявления от карантинирани жители на село Церово, които ще могат да гласуват пред домовете си в подвижна урна.

Кмет ще избират отново и жителите на село Сливница в община Кресна, след като предишният кмет Йордан Дончев беше отстранен от длъжност заради влязла в сила условна присъда, която го лишава от правото да заема управленски позиции за срок от две години.

За кмет на Сливница ще се борят двама кандидати, които са издигнати от партия и коалиция.

475 са гласоподавателите по избирателен списък, които ще гласуват машинно в една секция.

Трима са кандидатите за кмет в село Буковлък, община Плевен. За вота на 2986 избиратели ще се борят Георги Божинов, предложен от ДПС, Тони Тодоров, кандидат на ПП „Социалдемократическа партия“ и Марио Фирков, издигнат от Инициативен комитет. Изборните секции в селото са три, в тях ще се гласува с по две машини.

В село Аспарухово също избират кмет. Гласоподавателите са 482-ма, а има трима кандидати: ГЕРБ Кирчо Монев, вторият кандидат е от ПП АБВ – Милен Милев, и третият кандидат е независим, издигнат от Инициативен комитет Ирин Игнатов.

- реклама -