Томас де Мезиер

Частична забрана на бурките в Германия поиска вътрешният министър

Частична забрана на бурките в Германия поиска вътрешният министър Томас де Мезиер, предаде АФП. 

Съгласни сме, че отричаме бурката. Съгласни сме, че желаем въвеждането на законово задължение лицето на бъде показвано на местата, където това е необходимо за съвместното съществуване на обществото – зад волана, в администрацията, в училищата и университетите, в обществените служби и в съда“, заяви Томас де Мезиер.

Министърът смята, че съответната поправка в закона ще бъде одобрена в Бундестага.

По-рано темата коментира и германският канцлер Ангела Меркел. По думите й, носенето на бурка не е проблем, но няма да помогне на мюсюлманките да се интегрират в Германия.

Наскоро партията на Меркел поиска пълна забрана на бурките като мярка за повече сигурност и за борба с тероризма. Германската конституция обаче не позволява подобна мярка.

Берлин премахва двойното гражданство

Томас де Мезиер възнамерява да промени и съществуващите правила за двойно гражданство.

„Аз съм за това човек да избира едно гражданство. На продължителна основа не може да има две гражданства“, категоричен беше министърът пред телевизия ZDF.

До 2014 година родените в Германия деца на мигранти автоматично ставаха германски граждани, но и запазваха гражданството на родителите си. При навършване на 18-годишна възраст, те трябваше да избират един от двата паспорта. Но от декември 2014 година получиха право да запазят двойното гражданство.

- реклама -