заведения
сн. БГНЕС

Част от заведенията са съгласни да отварят отново от 1 март

Голяма част от собствениците на заведенията са съгласни да отворят обектите отново на 1 март. Това стана ясно след среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По-рано на извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов поиска от здравния министър да проведе среща с представители на ресторантите, заведенията и нощните клубове и да обсъдят възможните решения за бранша.

Представители на бранша признаха, че са срещнали разбиране и консенсус при разговорите с министъра, чиято оставка поискаха снощи. „Ние коментирахме и уточнихме параметрите, тоест отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост. Министърът се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения. По-голямата част от въпросите за решаване обаче са по-скоро икономически и не са за разговор с министъра на здравеопазването, казаха след разговорите ресторантьорите,

Има обаче заведения, които членуват в други организации и те не са съгласни с късната дата.

Затова утре те ще протестират с искане да отворят по-рано.

На срещата е бил засегнат и въпросът за отваряне на нощните заведения от 14 март.

Според собствениците на заведения не е справедливо да бъдат облекчавани мерки в определени сектори, а в други – не.

Вчера от Сдружението на заведенията поискаха министърът на здравеопазването да подаде оставка и да се извини заради нанесените щети. Според тях той води лична война със заведенията, а не с COVID-19.

- реклама -