Часовник

Часовниците показват силните- кои са те?

Има часовници, които показват часа във всяка зона по земята – в зависимост от това дали си в Денвър или Дубай времето е или за чай, или за уиски. Файненшъл таймс проследява часовници, произведени между 1951 и 2016 от различни компании. Кои градове и държави са изписани на циферблатите най-често?

Часовник
Тъй като часовниците са скъпа стока – някои марки струват десетки хиляди лири – логично е да се очаква на циферблата да се виждат столици на богатството. Съответно обедняването ги изхвърля от мястото им под стрелките.

Има градове, които присъстват неизменно – Лондон, Токио, Сидни, Ню Йорк и Рио де Жанейро. Но има и такива, които отстъпват място на нови попълнения: Багдад отстъпва място на Москва, Реюнион – на Дубай, Бомбай – на Карачи, Сан Франциско – на Лос Анджелис.

CLOCK4
Багдад, както и Техеран, някога беше космополитна столица в Близкия Изток. Но модерната и история – от диктатура до тотален хаос, както и опитите да се превърне в халифат на т.нар. Ислямска държава,  отнема блясъка от тази столица. Часовникарите не горят от желание да поставят неприятен намек на своите циферблати. За разлика от Багдад, Москва – от сектанткска бедност скочи в богатска сталица със 78 милиардери, по изчисления на Форбс. (Впрочем, Москва се намести в часовия пояс на Багдад – +3 от Гринуич . през 2014; преди това беше + 4.)

CLOOK
Възходът на Дубай (Гринуич +4) има сходна история. Общият вътрешен продукт на Арабските емирства през 1973 беше под 20 милиарда долара, по данни на Световната банка; през 2014 изхвърча до 400 милиарда. Грандиозният скок на Дубай, основан на богатите залежи петрол, а след това – на ключовата роля като бизнес-център, постави столицата в центъра на вниманието. Островчето, което измести от тази  времева зона – Реюнион, представлява миниатюрен френски департамент по средата на Индийския океан.

CLOCK5
Разбира се, съществува и малка доза късмет при избора кои градове да греят от часовниците – в Атлантическия и Тихия океан няма някакви много важни центрове. В Европа и Азия – напротив, гъмжи от богати градове. Женева, например, столицата на часовникарството, може с право да се оскърби, че е пренебрегната в полза на Париж в зоната Гринуич + 1. Сингапур, преди известен като място на Гринуич +7, сега има за конкуренция Хонконг и Пекин в Гринуич +8 – и е напълно заличен от циферблата. Островният Хонконг отстъпи мястото си на материка.
Но какво ще се случи след 30 години? Кои ще са столиците на богатството и властта през 2050?

- реклама -