партии, позиции, трети мандат,

Часове преди връчването на третия мандат: Без промяна в позициите

Позициите на парламентарно представени партии остават непроменени преди официалното връчване на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

От „Има такъв народ“ бяха категорични, че няма да дадат подкрепа независимо кой получи мандата, предаде БНР.

Заместник-председателят на парламентарната група Ивайло Вълчев прибягна до метафора.

„Представете си, че през януари месец вие каните на рожден ден някакви хора, които казват: Кой друг ще дойде, те какво ще подарят, какво ще има за ядене, какво ще има за пиене… Не, няма да дойдем, ще кажем на другите да не идват и въобще вашият рожден ден през януари не е добра идея. След което през декември същите хора идват при вас и казват: Искаш ли да си празнуваш рождения ден на моята дата през декември“, каза Ивайло Вълчев.

Той отхвърли и варианта, предложен от Мая Манолова – ако „Изправи се БГ! Ние идваме!“ получат мандата, да го дадат на „Има такъв народ“, за да предложат отново кабинет.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов беше категоричен, че няма как да подкрепят кабинет с мандата на БСП, но допусна:

„С третия мандат ще бъде възможно правителство на този, на който бъде даден. Нашата позиция е ясна – обявена е преди изборите на 4 април, преди изборите на 11 юли и никой не може да твърди, че не е знаел за тази наша позиция“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също отказа да отговоря кого биха поканили за преговори, ако левицата получи мандата.

„Изчакваме, малко време остава, утре президентът ще реши и ще говоря пред вас всичко“, каза тя пред репортери.

- реклама -