Хитрино

Часове на неизвестност: Обезопасяват дерайлиралите цистерни в Хитрино

Тази сутрин предстои изключително опасната операция по изтеглянето на дерайлиралите цистерни в село Хитрино. При фаталния инцидент вчера рано сутринта загинаха 7 души, а 29 бяха ранени. Експлозията буквално разруши къщи и цели улици в селото, а някои от пострадалите хора все още са в тежко състояние.

Кризисният щаб в Хитрино започва да заседава в 7:00 тази сутрин. По думите на премиера в оставка Бойко Борисов, до 9:00 ч. всички прокурори и следователи ще бъдат изтеглени от местопроизшествието и ще започне високорискова операция по изтегляне на останалите 12 цистерни от композицията.

Вагоните трябва да бъдат вдигнати, за да бъдат преместени. Преди това те ще бъдат преточени, за да започне възстановяването на контактната мрежа, където са най-големите щети.

От Железопътна инфраструктура съобщиха, че има скъсване между 5 и 6 вагон, но не е ясно дали това е причината за инцидента или следствие от него. Свалени са данните за скоростта на влака и в момента те са в Националната следствена служба, за да бъдат разчетени.

Има данни, че влакът се е движел с превишена скорост

„Имам информация за превишена скорост на влаковата композиция в Хитрино, но тя трябва да бъде потвърдена”. Това заяви пред bTV главният разследващ на „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) Бисер Минчев.

По думите му тази информация е дошла от негови колеги, които са били на работа в този момент в Хитрино.

„Вчера беше свалена информацията от архивиращото устройството и на двата локомотива, тя ще се разшифрова и тогава ще знаем колко точно е била скоростта на композицията”, каза той. Минчев отново подчерта, че влакът по правило трябва да се движи с до 40 км/ч, когато влиза в гара.

Версията за превишена скорост потвърди и Станко Станков, собственик на „Булмаркет ДМ“ пред Нова телевизия. Той призна, че е чул от машинистите, че скоростта, с която влакът се е движил вероятно е била около 70 км/ч. Станков обаче отново посочи, че случилото се е „изключително мистериозно“, тъй като не е нормално взривната вълна в такава ситуация да се насочи към населеното място. Логично е, когато пробивът стане в предната част на цистерната, оттам да стане експлозията, а посоката е точно обратната, категоричен беше той. По повод информациите, че собствеността на компанията е свързана с офшорна фирма в Кипър, Станков заяви: „Това не е незаконно, форма на оптимизиране на бизнес, не е незаконно, не е непознато…“. 

Продължава разследването на причините за инцидента в Хитрино

Прокуратурата продължава разследването на причините за трагедията, съобщи пред Фокус говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Изключително рано е. Предстоят още огледи така, че не можем да кажем каква е причината за инцидента“, каза тя. По-рано Арнаудова обясни, че основната версия, по която се работи, е за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице и причиняване на значителни имуществени вреди. За подобно престъпление законът предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Вчера всички жители на Хитрино бяха евакуирани и настанени при свои близки и роднини.

В Кризисния център в Шумен са настанени 14 души, сред които три деца. Екипи на полиция и жандармерия са разположени в селото, за осигурят охрана на домовете на хората от евентуални посегателства. Трудно подвижните жители от селото са настанени в МБАЛ-Шумен, където са под постоянно наблюдение.

Има готовност да се осигурят фургони на хората, които са останали без жилища.

- реклама -