Чарлс III с реч в британския парламент

Реч в британския парламент изнесе днес крал Чарлз Трети. Той са първи път говори там в качеството си на монарх на Обединеното кралство, предаде Франс прес.

Кралят заяви, че

усеща „силата на историятa“,

след като членовете на двете камари на парламента му поднесоха съболезнованията си във връзка със смъртта на майка му, кралица Елизабет Втора.

„Днес стоя пред вас и не мога да не усетя силата на историята, която ни заобикаля. И която ни припомня жизнените парламентарни традиции, на които депутатите от двете камари се посвещават с личната си ангажираност в името на нашето общо благо“. Това каза 73-годишният Чарлз в кратка реч в парламента, последвана от изпълнение на националния химн на Обединеното кралство.

Чарлс III в обръщение към нацията: Ще положа всички усилия да ви служа

Преди три дни Чарлс III направи и първото си обръщение към нацията в качеството си на крал на страната.

 „Както самата кралица правеше с отдаденост, аз също обещавам през останалото време, което Господ ми е отредил, да отстоявам конституционните принципи на нашата нация. Независимо дали живеете във Великобритания или в останалите кралства и територии по света и каквито и да са вярванията ви, ще положа всички усилия да ви

служа с лоялност, уважение и любов, както съм правил през целия си живот“,

посочи Чарлс III, цитиран от BBC.

Ценностите ни трябва да останат константа, подчерта още той. Чарлс посочи също, че когато майка му Елизабет II се е възкачила на трона през 1952 г., Великобритания и зцелият свят още са се борели с равносметката и последствията от Втората световна война. „През последните 70 години видяхме как нашето общество стана общество на много култури и много вери. Институцията на държавата се промени в ход. Но при всички тези промени и предизвикателства нашата нация и по-голямото семейство от кралства, с чиито таланти, традиции и постижения съм толкова горд, просперираше и процъфтяваше“, каза той. „Нашите ценности останаха и трябва да останат константа. Ролята и задълженията на монархията също остават, както и връзката и отговорността на суверена към Църквата на Англия. Църква, в която моята собствена вяра има дълбоки корени. С тази вяра и ценностите, които тя внушава, аз бях

отгледан в чувство на дълг към другите

и да изпитвам най-дълбоко уважение към традициите, свободите и отговорностите към нашата история и система на парламентарно управление“.

- реклама -