Белене

Чакаме руските спецслужби да ни разрешат да си видим реактора от Белене

Спецслужбите на Русия ограничават достъпа до ядрения реактор

България чака специалните служби в Москва да проучат нашите експерти, преди да ги допуснат до реактора, изработен за АЕЦ Белене. Това обяви днес енергийния министър Теменужка Петкова.

Преди време страна ясно, че след като НЕК изплати на Атомстройекспорт 600 млн.евро, присъдени от международния арбитраж, страната ни ще има пълното право да си получи както атомния реактор, така и цялото готово оборудване за нереализираната втората атомна електроцентрала.

Оказа се обаче, че никой от държавата до сега не е имал достъп и не е виждал реактора.

„Очакваме от Атомстройекспорт да ни предоставят информация кога можем да видим това оборудване. Достъпът до заводите производители, както може би за всички е ясно, е доста специфичен. Лицата, които ще отидат на място и ще проверят, ще инспектират всъщност оборудването, трябва да преминат определен проучвателен режим, за да могат да бъдат допуснати там“.

Информацията в завода е класифицирана

beleneЕнергийният министър увери, че експертите, които ще отидат на проверка ще имат необходимите знания и умения, за да могат да идентифицират това, което е разписано в съответните сертификати за оборудването и да го сравнят с това, което ще видят на място.

Неотдавна Теменужка Петкова обяви, че на този етап България няма интерес да препродава руския реактор от АЕЦ „Белене“. Причината – цената му към момента не би удоволетворила очакванията и разходите ни.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено