Чакаме бял дим от парламента, ще има ли шеф 48-то НС

Чакаме бял дим от парламента. Днес, в 10 часа депутатите трябва да се съберат, за да се опитат за пореден път да изберат шеф на 48-то Народно събрание. Преди това – в 9.15 се събират представители наседемте формации в парламента на председателски съвет, за да обсъдят ситуацията. До снощи двамата основни кандидати за поста бяха предлоежения от ГЕРБ Росен Желязков и издигнатия от ПП Никола Минчев.

До нея се стигна след няколко неуспешни опита

за избор на нов председател на парламента, последвани от предложение на ДБ, прието от ГЕРБ да бъде въведена ротация за председателското място. Час след иязвлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че подобна идея ще бъде подкрепена от партията му, от ПП излязоха с противоположно решение и обявиха, че оттеглят кандидатурата на Никола Минчев.

Парламентът не може да се разпусне и

депутатите трябва да изберат председател на 48-ото Народно събрание, защото такава е постановката в Конституцията, дори ако трябва да заседават дни наред както при избора на папа. Така коментираха пред “Труд News” политолози и конституционалисти безпрецедентната ситуация с невъзможността в първия пленарен ден на 48-ото НС избраниците да гласуват с мнозинство от поне 121 депутати председател на парламента.

“Ще чакаме бял дим от НС, квесторите да заключат

изходите и да се гласува до резултат”, казаха по време на дебатите бивши народни представители, които наблюдаваха от балконите на пленарна зала невъзможността за довършване на процедурата по конституирането на 48-ото Народно събрание. След три неуспешни опита за избор на председател на НС, депутатите ще продължат да гласуват, докато излъчат шеф на НС. Конституционалисти поясниха пред “Труд News”, че парламентът не може

да се разпусне по причина, че не е избран председател.

“Ако народните представители не изберат председател и заместник-председатели на първото заседание, не е приключил фактическият състав на конституиране на парламента”, коментираха пред “Труд News” още юристи с богата практика. Повече от седем часа депутатите правиха неуспешни опити да изберат председател на 48-ото НС.

Конфронтация, остри сблъсъци и размяна на обиди

белязаха първия ден парламента и доведоха до блокиране на работата му. Депутатите отказаха да чуят председателстващия Вежди Рашидов, който не издържа и попита: “Откъде дойдохте с толкоз омраза? Седнете като хора, вижте тоя народ – ще има ли хляб или няма да има, този народ ще се усмихне ли или няма да го накарате да се усмихне?”.

След три неуспешни опита за избор на председател на НС,

депутатите ще продължат да гласуват, докато излъчат шеф на НС. Конституционалисти коментираха пред “Труд News”, че парламентът не може да се разпусне по причина, че не е избран председател. При първия и втори избор кандидатите бяха четирима – Росен Желязков на ГЕРБ/СДС, Никола Минчев (ПП), Петър Петров (“Възраждане”) и Кристиан Вигенин (БСП). При третия опит към тях бе добавено и името на Йордан Цонев (ДПС), когото председателят на ДПС Мустафа Карадайъ издигна след втория неуспешен опит.

С най-големи шансове за победа по време

на гласуванията бяха Росен Желязков и Никола Минчев. Затова от двете партии, които ги издигнаха, ГЕРБ – СДС и ПП взаимно си отправиха предложения за оттегляне.

На нито един от претендентите гласовете не достигаха, тъй като сутринта регистрираните в зала бяха 235, което означава, че за избор на председател бяха необходими минимум 118 гласа. При първите две гласувания Росен Желязков събираше по 103 гласа – 67 от ГЕРБ/СДС и 36 от ДПС, а Никола Минчев – 98 (53 от ПП, 25 от БСП и 20 от ДБ). При третия тур Желязков остана без гласовете на ДПС, който отидоха при техния кандидат – Йордан Цонев.

Чуха се и призиви за компромис, но ГЕРБ и ПП

останаха твърдо на позицията: “Няма да отстъпим. Ще стоим, ако трябва с дни в парламента, докато се избере председател.”

За първи път в историята на НС има подобен прецедент, коментираха парламентаристи с дълъг стаж. Те припомниха, че като основание за разпускане на парламент в конституцията е посочено, че НС се разпуска когато не е могло да излъчи правителство, а не председател.

В крайна сметка изборът на председател на

48-ото Народно събрание ще продължи и днес отново в първо заседание, защото процедурата се провежда по Конституция в него. Теоретично, депутатите могат няколко седмици, а дори и месец да продължават да стоят в първото заседание.

“Когато не може да правиш мнозинства, търсиш възможни консенсуси. Не може от първия ден да има криза. Тя е по-голяма от политическата, тя е институционална, коментира по този повод политологът Димитър Аврамов.

Вижте още:

- реклама -