Чакаме 735 млн. лева инвестиции до края на годината

735 млн. лева инвестиции до края на годината очаква страната ни. Сумата е само по линия на Министерството на иновациите и растежа в българската икономика и ще бъде най-вече за малки и средни фирми. Това заяви ресорният служебен министър Александър Пулев. Заедно с колегата си – вицепремиерът Атанас Пеканов, той откри  форума

„Големите пари за малкия бизнес:

Възможности за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост“.

Срещата е организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. В нея се включи главният директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Илияна Илиева. А също и изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков, както и експерти.

По-голямата част от тези 735 млн. лева ще минат през Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Планът работи – в МИР имаме вече процедура, по която се кандидатства – това е процедурата за технологична модернизация за 260 млн. лева. Срокът за кандидатстване с проекти е 21 септември, припомни Пулев.

Държавата продължава да работи, въпреки че ние сме служебен кабинет, каза още министърът. Нашият основен ангажимент е да дадем

глътка въздух на българския бизнес и най-вече на малките и на средните фирми

в един сложен момент – инфлация, разрушени вериги на доставки и други, добави той. Благодарен съм на наследството, имаме чуден колектив от експерти в МИР, каза Александър Пулев.

Втората процедура по НПВУ, по която МИР работи, е за 30 млн. лева за ИКТ решения и киберсигурност. Това ще е 100 процента грантова помощ за около 1400 фирми, посочи той. Третата процедура, която се подготвя, е за инвестиции във фотоволтаични централи плюс батерии и ще е с бюджет 200 млн. лева. Четвъртата е с бюджет 120 млн. лева за развойна и интелектуална дейност, каза министърът.

Паралелно се работи по структурните фондове, като по-голямата част ще стигне до икономиката от началото на следваща година, но сега трябва да изпълним всички срокове, каза още Пулев пред участниците в срещата. Имаме напредък по двете най-големя програми – „Конкурентоспособност и иновации“ с ресурс 3 милиарда лева. Вече внесохме програмата в ЕК и се надявам максимално бързо да бъде одобрена. Програмата е с ресурс около 3 милиарда лева. Другата програма по структурните фондове е „Научни изследвания и дигитална трансформация“. Тя е с бюджет 2 милиарда лева и имам уверения, че до 23 септември ще бъде внесена в ЕК, каза Александър Пулев.

Източник: 24 часа

- реклама -