Чадър и шезлонг на Халкидики срещу едно кафе

Чадър и шезлонг на Халкидики срещу едно кафе. Излежаването на пясъка може да ви струва само 5 евро. Повечето бийч барове изискват минимална консумация вместо отделни такси за плажни удобства. Има значение на коя линия на плажа сте.

На гръцкия полуостров Халкидики,

любим за почивка на хиляди българи, има доста плажове, които предоставят безплатно шезлонг и чадър, като единствената такса е минималната консумация от 5-20 евро, т. е. кафе, сок, безалкохолна напитка.
Има обаче и луксозни плажни барове, които принадлежат към друга категория, с по-високи тарифи, на които минималната

консумация е за 35 евро.

На първия ръкав Касандра на Халкидики, в курорта Неа Каликратия, има различни плажни барове, където посетителят не е длъжен да плаща за комплекта шезлонги (два шезлонга и чадър), но е необходимо да похарчи поне 4-5 евро, колкото струва минималната такса за кафе. За двама души съответно тя е 10 евро, като достига до 50 евро в зависимост от услугите,

на които искат да се насладят почиващите.

В Калитея също преобладава политиката на минимална консумация, вместо отделна такса за шезлонги. Цените и тук започват от минимум 5-6 евро на човек и колкото по-близо е шезлонгът до морските вълни, толкова повече се увеличава “бюджетът”. Например плажният бар таксува

плажния комплект (1 чадър и 2 шезлонга)

на плажа 12 евро, същият комплект на тревната площ струва 10 евро, докато ВИП комплектът (1 чадър, 4 шезлонга и 1 голяма възглавница) струва 35 евро. Както обикновено се посочва, “горепосочените цени включват сейфа за

съхранение на вашите лични вещи”.

В Пефкохори повечето плажни барове работят с минимална такса за консумация около 20 евро. Разбира се, има заведения на плажа, на които за да се насладите на плуване – в зависимост от услугите, които искате – всичко, което трябва да направите, е да бръкнете по-дълбоко в джоба си и да платите минимална цена

от 50 евро или дори повече.

На втория ръкав на Халкидики – Ситония, плажните барове също са разделени на такива, следващи политиката на минимална консумация, и на такива с отделна такса за шезлонг.

В Сарти например минималната цена за шезлонг

започва от 5 евро на човек.

Във Вурвуру се прилага само минималната консумация, която и тази година започва от 5 евро на човек, т. е. цената на кафето, без да се таксува клиентът допълнително за шезлонга.

В Неос Мармарас пък има друга политика.

Изисква се минимална консумация само за първа, втора и трета линия на плажа, която е 20 евро на комплект чадъри. Всички следващи редове с чадъри и шезлонги се ползват безплатно.

Запазете си място на плажа с едно кликване

Гърция впрегна технологиите за удобство на туристите – намирането и резервирането на шезлонг и чадър на плажа може да се направи електронно.

Това става на сайта www.plazz.com или през приложението му за мобилни телефони.

Дигиталната платформа, създадена от двама млади гръцки предприемачи, стартира през 2015 г. Тя обхваща доста плажове, които можете да разгледате, за да изберете най-близкия до вашите предпочитания.

Процесът не изисква специални познания за съвременните технологии. Всичко, което трябва да направите, е да се регистрирате в сайта и след това да изберете плаж по ваш избор. Можете да прочетете различна полезна информация за всяка плажна ивица, както и предлаганите услуги на фирмата или прилежащия плажен бар/ресторант.

След попълване на дата и час на пристигане, виждате всички налични чадъри и шезлонги и имате възможност да изберете точна позиция спрямо морето или съоръженията.

След като процесът на подбор приключи, плащате с кредитна карта, така че не е нужно да носите пари в брой. Получавате код за потвърждение, който отсега нататък е всичко, от което се нуждаете, за да се насладите на един ден на плажа.

Замърсяване на паметници се наказва с до 8000 евро глоба

От 4000 до 8000 евро глоба налагат в Гърция за замърсяване на паметници, статуи, археологически обекти и други обществени сгради.

Замърсяването на градско оборудване като пейки и кошчета за боклук ще ви коства 100 евро.

400 евро е санкцията за оставени боклуци на плажа. За замърсяване на обществени и общински пространства се налага глоба от 500 до 1000 евро.

Лепене на стикери или изписване на лозунги върху кофи за боклук също се наказва – със 100 евро. За изхвърляне на торби с отпадъци извън кошчетата санкцията е 20 евро.

От началото на юни полицията в Гърция започна акция срещу неправилното паркиране на автомобили и каравани в района на Халкидики. Забранено е да се поставят палатки и каравани извън определените за къмпинг места. Наказанието е 150 евро глоба и до три месеца затвор.

Важно е да знаете, че е забранено носенето на огнестрелно и хладно оръжие, включително и пренасянето му в автомобил, ако нямате разрешително, което трябва да бъде преведено на гръцки език.

Имайте предвид, че ако предоставите автомобила си на трето лице и бъде извършено нарушение с него, собственикът на превозното средство носи наказателна отговорност.

- реклама -