Емилиано Сала, Кардиф, Нант

Кардиф иска да съди Нант за смъртта на Сала

Кардиф е подал документи до френски прокурори, които да решат дали Нант трябва да бъде подведен под отговорност за смъртта на Емилиано Сала. 28-годишният аржентинец загина в самолетна катастрофа на 21 януари 2019-а. Той пътуваше от Франция за Уелс, за да подпише договор с Кардиф.

Уелсците отказват да платят 15-те млн. паунда, които Нант трябваше да получи. Те заявиха, че са намерили „достатъчно доказателства за грешки на френския клуб“. „Властите трябва да се намесят. Да докажат кой има вина за уреждането на обречения полет. Както и за грешките при трансфера, довели до намесата на странични лица“, се казва в изявление на клуба.

През септември ФИФА отсъди, че Кардиф трябва да плати първата част от трансферната сума – 6 млн. евро. Кардиф обаче обжалва решението пред КАС. Съдията трябва да се произнесе по делото през юни.

„Абсолютно шокирани сме от поредния опит на Кардиф да използва трагедията. Ние винаги сме се държали спокойно. Но другият замесен клуб постоянно прави опити да настрои публичното мнение в своя полза. Времето на тази офанзива е абсолютно неприемливо – само преди дни почетохме паметта на Емилиано Сала“, отговориха от Нант.

Катастрофата, която отне живота на Сала

Сала и пилотът му Дейвид Иботсън паднаха в морето на 21 януари. Спасителите намериха останките от самолета две седмици по-късно. Тялото на футболиста бе извадено от водите на 8 февруари от частен екип. Тялото на Иботсън така и не бе намерено.

Очаква се след два месеца да излезе и докладът на организацията, която се занимава с въздушни катастрофи. Междинен доклад разкри, че Иботсън не е имал право да извърша комерсиални полети. Освен това той не е имал разрешение да лети нощем, тъй като е диагностициран с цветна слепота.

 

- реклама -