кмета на Трън

Цацаров даде на прокуратурата в Перник катастрофата с кмета на Трън

Главният прокурор Сотир Цацаров възложи на Районната прокуратура в Перник ръководството и надзора на разследването за катастрофата с участието на кмета на Трън, съобщиха от държавното обвинение.

Това се случи след като стана ясно, че единственият виновен за инцидента, е 6-годишният Ивайло, който сам се бил ударил в джипа на кмета Станислав Николов.

Инцидентът стана на 13 ноември 2015 г., малко преди 8 часа сутринт, близо до сградата на СОУ „Гео Милев“ в Трън.

6-годишно момче пострада заради нарушаване на правилата за движение по непредпазливост, припомнят от прокуратурата.

Детето е с разкъсвания на черния дроб, на далака, на долната куха и вратни вени, имало е кръвоизлив в коремната кухина, плеврален кръвоизлив в гръдната кухина и охлузвания.

До момента са извършени два огледа на местопроизшествието, разпитани са над 10 свидетели. Изготвени са съдебно-медицинска, автотехническа и психологическа експертизи.

Делото е докладвано три пъти в Районна прокуратура – Трън и прокурорът е давал допълнителни писмени указания за продължаване събирането на доказателства. Указвал е провеждане на разпити на свидетели и назначаване на допълнителни експертизи. Установено е, че водачът на лекия автомобил кметът на Трън Станислав Николов.

На 12 юли досъдебното производство е изпратено от разследващия полицай на прокурора с писмено мнение за прекратяване на наказателното производство, тъй като деянието не е престъпление.

По разпореждане на наблюдаващия прокурор на 15.07.2016 г. е проведен допълнителен разпит на свидетел, който обяснил, че му е оказван натиск и е заплашван да не дава достоверни показания.

Сочи за отправяни му заплахи по телефон, че ако разкаже пред полицията какво е видял, ще бъде уволнен от работа, ще умре и децата му също ще пострадат. Този свидетел твърди още, че по време на разпита му в полицията разследващият полицай му е дал предварително написани негови неверни показания, които е подписал, тъй като се страхувал за себе си и за децата си.

До настоящия момент разследващият полицай не е повдигнал обвинение на виновното лице.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил ръководството и надзора върху това разследване да се осъществява от Районна прокуратура – Перник. По този начин ще да се осигури обективност, всестранност и пълнота на разследването.

С постановление на окръжния прокурор на Окръжна прокуратура – Перник разследването е иззето от органите на МВР и е възложено на следователи от следствения отдел на Окръжна прокуратура – Перник. Това също е мотивирано от необходимостта от безпристрастно и законосъобразно разследване.

- реклама -