Бжежински пишел книга за политиката в Азия преди смъртта си

Збигнев Бжежински работил върху книга по международните отношения в Европа и Азия малко преди смъртта си, съобщи Джон Хамр, председател на Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) във Вашингтон, където работи Бжежински през последните 36 години.

„През последните няколко месеца преди смъртта си, д-р Бжежински работи върху нова книга, която се занимава с политиката на модерни евроазиатски държави“, казва главата на организацията, според който политологът бил отговорен за мащабен изследователски проект за историята и географията на Азия.

Хамр изрази съболезнования за смъртта от името на CSIS.

„Интелектуалният приноса на д-р Бжежински и влиянието му в политиката не може да се надценява. Той остави зад себе си стотици анализатори и последователи, които ще продължат неговото делп. Ще ми липсва много, но той ще бъде с нас винаги чрез своите ученици и колеги“, каза Хамр.

Американският политолог, социолог и държавен съветник Збигнев Бжежински почина снощи на 89-годишна възраст. За това съобщи дъщеря му Мика Бжежински.

Роден във Варшава през 1928 година Збигнев Бжежински остава в историята предимно заради заслугите си като държавен съветник по сигурността на американския президент Джими Картър. По време на службата си при него между 1977 и 1981 г. Бжежински се откроява със своята твърда политика срещу СССР и подкрепата си за тренировъчните лагери в Пакистан и Афганистан, управлявани от пакистанските служби за сигурност и финансирани от ЦРУ и британските МИ6.

- реклама -